Безпрецедентно: Жена ръководи престъпна група за изнудване и побой над длъжници

0

Безпрецедентен случай на разбита престъпна група за изнудване със заплахи и побой у нас, ръководена от жена.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и побой на хора, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество. Групата е сформирана преди две години и за първи път тя е първата подобна, ръководена от жена, съобщават от пресцентъра на обвинението.

Те са задържани на 23 март тази година при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Тя е първата с подобна дейност, ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции.

Жертвите на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност.

С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа.

В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за постоянен арест за всеки от тях.

Източник: „Дарик“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече