На изпроводяк: Правителството харчи като за предпоследно

0

Дори в последните дни от мандата на кабинета „Борисов 3“ Министерският съвет ударно продължава да разписва харчове, за които със сигурност може да се поспори дали са целесъобразни и належащи или по-скоро съобразени с наближаващите избори и са с доминиращ PR ефект.

На предпоследното за мандата редовно заседание правителството разпредели около 74 млн. лева. Най-голям дял има сумата, отпусната за подпомагане на семействата с деца до 14 години, при които на родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си докато са затворени училищата, яслите и детските градини заради пандемията. Очаквано, премиерът не пропусна отбележи, че до 2022 г. по тази програма на МОН ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева.

Всъщност този разход стои адекватно на фона 20-те милиона лева, които Столичната община получи, за да купуи 10 метровлака за третата линия метрото и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции. Да се инвестира в модернизация не е лошо, но метрото ни има доста по-сериозни забележки. Например само преди ден бе съобщено, че е протекъл пешеходният тунел между метростанциите „Сердика 1“ и „Сердика 2“, а вероятната причина са обилните снеговалежи.

Не бива да забравяне, че от началото на годината това е втория проблемен случай, свързан със Софийското метро, след като през януари третият лъч между станциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ се наложи да бъде затворен за ремонт, тъй като дъждове предизвикаха високи подпочвени води и това повдигна релсовия път. Утехата остава, че все пак ще имаме още „преградни врати“, а и метеоролозите прогнозират, че към края на седмицата идва същинската пролет. Така че засега можем да си отдъхнем.

Най-малкият харч е за две детски градини в Костинброд – 1.38 млн. лв. са за проектиране и строеж на двуетажна детска градина за шест групи в град Костинброд, а 275 хил. лева – за проектиране на детска градина в село Петърч.

Към сметката с нецелесъобразни харчове може да добавим още 74 милиона лева, които бяха раздадени допълнително по бюджетите на общините. Както „Банкеръ“ писа, и тогава Столичната община бе сред най-големите „бенефенциети“, получавайки 10 млн. лв. за инвестиционни проекти, сред които основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, за улично осветление, светофарни уредби​.

Естествено, бе продължено и отпускането на средства за 50 лв. бонус към пенсиите, като Борисов гарнира отпускането на средствата с отчете, че по тази мярка вече са раздадени 1 млрд. лв., макар че все още никой не може да се ангажира с твърда позиция дали това е антикризисна мярка или предизборна.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече