Прогноза: Борисов ще поиска подкрепата на ДПС за правителство на малцинството

0

Изборите няма да помогнат: Няма да пуснат в България нито в Шенген, нито в еврозоната. Като се има предвид нивото на популярност на управляващата в България партия ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов ще трябва да събере повече електорална подкрепа, за да формира стабилна коалиция. Това пише Якуб Пенковски, експерт от Полския институт за международни отношения, цитиран от руската информационна агенция REX, предаде агенция „Фокус“.

Според политолога той ще търси тази подкрепа от партия Движение за права и свободи (ДПС), или ще се опита да разбие разнородната политическа сила „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов. Ако формирането на коалиция се окаже невъзможно, Борисов може да вземе решение за правителство на малцинството с нова неформална подкрепа от ДПС. Победата на други партии, според експерта, е по-малко вероятна, но не може да се изключи, че Българската социалистическа партия в съюз с комунистите ще изпревари ГЕРБ с малка разлика. Особено ако се вземат предвид данните от социологическите проучвания и ограниченията поради влошената епидемиологична ситуация.

По-нататъшното управление на ГЕРБ ще продължи традиционната външна политика на България, включително военно сътрудничество със САЩ и енергийно сътрудничество с Русия. Вероятната липса на националистически партии в новия парламент ще помогне да се постигне споразумение със Северна Македония. Опитът да се постигне това споразумение преди президентските избори в България може да отслаби кандидата на ГЕРБ в борбата с действащия държавен глава Румен Радев, който вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат и с готовност използва македонския въпрос в своята кампания. Блокирането на европейската интеграция на Македония е нерентабилно за Полша, която подкрепя разширяването на ЕС на Балканите“, вещае анализаторът.

Якуб Пенковски вярва, че ръководството на ГЕРБ няма да промени настоящия бизнес-политически ред в България. По-нататъшното имитиране на борба с корупцията и организираната престъпност ще остане аргумент срещу присъединяването на България към Шенгенската зона. Това присъединяване, от друга страна, е от голямо значение за амбициозните инфраструктурни планове на Триморието. Недостатъчните усилия в борбата с корупцията могат да станат причина и за отказ България да бъде допусната в еврозоната.

Източник: Агенция „Фокус“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече