Въпреки ковид кризата: Енергийните монополисти настояват за вдигане цената на тока от 1 юли

0

Абонатите на ЕВН могат да се „уредят“ с такса „електромер“, която ще им се начислява дори при нулево потребление

Задават се нови неприятности за бюджетите на българските домакинства – поскъпване на тока. И трите електродоставчика – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране заявки за вдигане на тарифите за следващия едногодишен ценови период, който започва от 1 юли. На пръв поглед поисканите повишения не са големи – кръжат около 2 процента. Месечните ви сметки ще пораснат само малко, с 2-5 лева, успокояват ЕРП-тата. Но дяволът е в детайлите, пише „СЕГА“.

 От групата ЧЕЗ, която снабдява София и цяла Западна България, планират изравняване на нощната и дневната тарифа. Така ако КЕВР одобри разчетите, дневната тарифа ще се увеличи микроскопично – с 0.1 стотинка на кВтч, но нощният ток ще поскъпне осезаемо – с 4.8 стотинки на кВтч. Ако вашето домакинство харчи около 270 кВтч месечно, сметката ви ще се увеличи с 4.40 лева, поясняват от компанията. И подчертават, че цените за докарване на ток по мрежата до битовите клиенти у нас са двойно по-ниски от средните за ЕС. 

И ЕВН уверява, че поскъпването няма да е болезнено за абонатите й. Групата, която обслужва Югоизточна България, също илюстрира с пример: при средно месечно потребление 250 кВтч. денем и 90 кВтч. нощем, с новите цени стойността на фактурата ще се увеличи с 1.47 лв. (+2,1%) и абонатите ще плащат 71.20 лева (с ДДС).

ЕВН готви и друга изненада за клиентите си и тя никак няма да зарадва онези, които имат големи и сезонно ползвани или заключени имоти. Става дума за добавяне на нова компонента в сметката – такса „мощност“, наричана още такса „електромер“ или такса за достъп. Това е постоянна сума, която ще се начислява във фактурата всеки месец – дори ако къщата/вилата е празна и консумацията е нулева.

ЕВН отдавна напира за тази промяна – за първи път идеята беше лансирана през 2010 г.  Сега електродоставчикът има кокретно предложение – от 1 юли всеки битов абонат да плаща по 0.02617 лева на киловатчас дневно такса за „достъп“ до мрежата, дори да не е използвал и 1 киловатчас. Уловката в случая е, че няма да се отчита реално потребление, а таксата ще се смята според „предоставената мощност“. Това означава, че една голяма къща, за която по принцип е предвидено по-голямо захранване, ще плаща по-голяма такса за „достъп“ от една гарсониера примерно.  Този модел на таксуване вече се прилага за фирмите.  

Каква е логиката на компанията?  Празните, необитавани обекти, въпреки че не консумират енергия, предизвикват разходи за поддръжка на мрежата и услугите до тях, затова трябва да плащат, казват от ЕВН. И съветват – проверете каква е предоставената ви мощност – тя се изписва във фактурите и касовите бонове.  Информацията е достъпна и през сайта www.elyug.bg.

ЕНЕРГО про, чийто обхват е Североизточна България, също анонсира покачване на цените за битови потребители  – с 1.62 на сто. 

КОЛКО НАГОРЕ?

На този етап е рано да се каже какви ще са  тарифите от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г., защото внасянето на заявленията в КЕВР е само началото на процедурата. През април и май предстоят заседания на КЕВР за обсъждане на предложенията и едва тогава КЕВР ще обяви окончателните разчети за новия едногодишен ценови период.

И трите ЕРП подчертават, че предложенията им за корекции засягат само услугата за пренос и доставяне на ток,  а не на самата електроенергия, която те вече купуват на свободния пазар при различни и променящи се котировки.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече