Сутрешни безредици в изборния ден: Машини не работят, членове на СИК не се явяват, кметове се месят във вота

0

Засилен е интересът към изборите за 45-то Народно събрание, които се провеждат днес. Наши читатели, които вече са упражнили правото си на глас обаче сигнализират за редица неуредици. Някои от тях определиха процеса като „трагедия“.

„Секцията отвори с „леко“ закъснение от 21 минути. Никой не пита машина или хартия. Машината дори не бяха я пуснали. Беше на катедрата, защото… там имало ток. Не знаят, че ъгълчето на бюлетината се откъсва, преди да се пусне в урната. Намиране в половин списък – 11 мин. на човек, поне докато бяхме там. „Мерките“ си бяха такива, каквито винаги са били – никакъв контрол. Не, че ми пука, но по всички ТВ ми обясняват, че това, което виждам не е вярно“, пише наш читател.

Други пък сигнализират, че гласуването с машини е невъзможно в техните секции.

„Гласувах с бюлетина, тъй като машината беше разположена така, че екранът й да се вижда от половината членове на секцията“, споделя читател на Фрог Нюз.

В 67 СИК във Велико Търново в началото на изборния ден също имаше проблем с машината за гласуване. След намесата на техник проблемът със свързването на кабелите беше решен в рамките на няколко минути.

Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в правилата.

„Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме“, обясни той пред Българското национално радио.

И извън страната изборният ден беше белязан със скандал. Кмет забрани разкриването на една българска избирателна секция. В българското посолство в Париж са разкрити три от общо 18-те секции, в които българските граждани във Франция могат да упражнят правото си на глас. Изборният ден ще продължи до 20 часа местно време. Изборният ден започна със скандал. По непотвърдена официално информация в градчето Моасак, което се намира до Тулуза – няма да има.

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина, ипформира БНР. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден. 

Вчера също имаше редица сигнали за предизборни безредици.

Източник: „ФРОГНЮЗ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече