Ще доведе ли до промяна очертаващият се пъстър парламент?

0

Какво да очакваме от новия парламент? Какви са стъпките, които трябва да предприемем, за да достигнем така желаната промяна?

„Това е много чакан вот. За него беше настоявано дори да се случи като предсрочен. Един от основните белези на тези избори е, че бяха редовни. Вотът е чакан заради така желаната промяна. Вече е ясно, че всички я искат“, заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ ще станем свидетели на идеята за промяна, а не толкова, че ще се роди конкретна промяна. Тя е категорична, че пъстрият резултат на тези избори ще покаже, че промяна не може да се роди сега, промяната може да се конструира.„Ще запомним кампанията с това, че беше извънредна, в пандемия. С това, че политическите субекти на политическия пазар не успаха да използват всички инструменти, на които бяха свикнали – митинги, концерти. Тази кампания премина вяло, без никакви дебати“, коментира политическият PR и експерт Нидал Алгафари.

Според него няма печеливш или губещ, всички са пред равни условия. 

„Специално в Турция вотът винаги е значим по един особено силен начин за един от политическите субекти. Често пъти, когато пристигне вотът от Турция, се променят значително съотношенията между участниците. В останалата част извън България вотът е емблематичен“, добави Андреева. И двамата гости са категорични, че ако нещо е белязало тази политическа кампания, то това определено е Ковид-19, както и че пандемията променя политическата философия и ще се отрази на изборите. 

„Ако искат да премахнат просто един човек, който е на власт, това не е промяна. За да има промяна трябва да имаш ясна програма – политически, социална“, категоричен е Нидал Алгафари

„Голямото предизвикателство е дали ще позволим на популизма да стане определящото при една коалиция, или на крайния национализъм, или на левичарството или ще се запази някакъв баланс“, каза Андреева.

Тя е категорична, че за първи път популизмът ще присъства толкова силно в българския парламент.

Източник: Bulgaria ON AIR

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече