Социологът Цветозар Томов: Политическата кариера на Борисов приключи – останалото е агония

0

Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония. Това обяви пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Той вижда два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет. „Те все още имат такава възможност.

Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на Бойко Борисов да състави кабинет.

Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма“, категоричен е Томов.

Вторият вариант според социолога е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на „Има такъв народ“.

В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са „Има такъв народ“ и „Демократична България“. „Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера – „Изправи се! Мутри вън!“ На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран.“

Цветозар Томов е на мнение, че партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

„Това ми изглежда най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов. /…/ Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях“, коментира социологът.

Той предупреди, че ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото.

Цветозар Томов каза още, че ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналния състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече