Слави иска на бис, Мая – кабинет на всяка цена, Христо – отказва политически трикове

0

Очаква се, ако шоуменът получи проучвателен мандат, да го върне

“Изправи се. Мутри вън!” може да изпаднат от НС при нов вот. Слави Трифонов нямало да допусне никакъв компромис и отклонение от това, което обяви преди изборите – че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Сборът от мандатите на двете формации – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, с които лидерът на “Има такъв народ” е готов да играе, е 92. Това е твърде далеч от заветните 121. Правителство на малцинството при това положение би зависило изцяло от капризите на поне едната от трите партии, с които Трифонов не иска да има нищо общо. Корнелия Нинова още в понеделник се самопредложи, но не бе удостоена дори с формален отказ.

“По-вероятно е да има нови избори отколкото кабинет, прогнозира пред Би Ти Ви Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”. Ако Слави Трифонов вземе мандат и предложи някаква конструкция, с уважение ще погледнем на това”, допълни той, но според него най-вероятно ще се стигне до нови избори.

Единствено Мая Манолова и компания настоявали да се направи опит за формиране на правителство на малцинството. Причината е, че се притеснявали от нови избори, при които можело да изпаднат от играта. Резултатът на “Изправи се! Мутри вън!” – 4,72%,, малко над бариерата.

Мая иска в парламента заради ревизия на властта

“Изправи се! Мутри вън!” имали и готови законопроекти

“Първият проект за решение ще бъде за създаването на Комисия по ревизията. Тя ще се заеме на първо място с “черните каси на властта” – автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т. н., за да се провери по какъв начин са възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс”, каза пред журналисти Манолова.

“Смятаме да направим проверка на националната програма по енергийна ефективност заради получавани многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства в процеса на санирането”, допълни още тя. “Народът ни отреди важната роля да бъдем парламентарния омбудсман”, каза Манолова.

Христо Иванов, “Демократична България”:

Няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС

“Демократична България” влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена – особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП.

Изправени сме пред предизвикателството да преодолеем “тежката сянка на “трика”, който се случи през 2014 г. (тогава от Реформаторския блок твърдяха, че няма да се коалират с ГЕРБ – б. р.), предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним.

Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си задържат думата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече