Очаквано: Кьовеши окончателно отхвърли 4 от 10 „гешевчета“

0

Назначени са трима български делегирани прокурори, други три кандидатури остават висящи

Колегията на европейската прокуратура (ЕППО) окончателно отхвърли 4 от десетте предложени от България за делегирани прокурори. Това обяви ЕППО в сряда. Четиримата не отговарят на критериите да заемат длъжността, се обяснява кратко в изявлението от Люксембург. Делегираните прокурори ще работят на местна почва по делата за злоупотреби с евросредства, които ще наблюдава европейската прокуратурата.

Одобрени са трима от кандидатите, предложени на Лаура Кьовеши от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи още ЕППО. Европейската прокуратура отговори на „Сега“, че назначените са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Имената на отхвърлените не бяха съобщени, тъй като все още има трима номинирани, чийто кандидатури са висящи. Все пак за четиримата отхвърлени бе съобщено, че без да поставят под въпрос техният професионализъм и независимост, колегията на ЕППО стигна до заключението, че през цялата им кариера те не са били в състояние да придобият достатъчно опит в прокуратурата, за да бъдат делегирани прокурори. На длъжностите, които те са заемали в българската съдебна система, не са имали правомощия да се явяват в съдебна зала по дела, допълва ЕППО пред „Сега“.

Тримата, по чиито кандидатури ЕППО още не се е произнесла, са помолени да предоставят допълнителна информация за професионалния си опит. След като получи отговорите им, те ще бъдат оценени от специална работна група в европрокуратурата.

В началото на март се разбра, че Кьовеши има забележки към седем от десетте български предложения. Тогава стана ясно, че европейската прокуратура не иска за нея да работят прокурори без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, както и съдии. Точно такива са 7 от пратените от прокурорската колегия номинации. Прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и отговорите си до нея. Те обаче бяха засекретени, тъй като били конфиденциални. Европрокуратурата беше обвинена от членовете на ВСС в процедурно нетърпение, а подчинените на Иван Гешев недоумяваха какво не им е харесало в Люксембург на българските кандидати.

През февруари прокурорската колегия с хирургическа точност избра без балотаж въпреки много кандидати точно 10 претенденти за делегирани прокурори. Освен одобрените от ЕППО днес останалите са: Бисерка Стоянова (следовател), Божидара Ганева-Димова (районен прокурор), Вероника Трифонова (районен прокурор), Христо Крачунов (съдия), Венцислав Фердинандов (районен прокурор, командирован в спецпрокуратурата), Мая Ковачева (градски прокурор) и Преслава Петкова (следовател). Най-вероятно тримата отхвърлени са точно следователите и съдията.

Избраните

Димитър Беличев е прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив.

Бойко Калфин е прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Светлана Шoпoвa-Koлeвa е от Софийската градкска прокуратура. Тя бе и сред българските ĸaндидaтypи зa eвpoпeйcĸи пpoĸypop, който да е представител на страната в колегията на ЕППО. Нa пoзициятa бe избpaнa aдминиcтpaтивнaтa cъдийĸa Teoдopa Гeopгиевa.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече