Политически сметки след вота: Ще се обединят ли новите управници около милиардите от ЕС?

0

Съставянето на кабинет ще отнеме време, възможни са и нови избори. Евентуалното забавяне може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на ЕС, написа преди дни „Файненшъл таймс“ в своя обзор след изборите в България. 

Реакцията на икономисти и представители на бизнеса не закъсня, като апелът към партиите в новото Народно събрание е да поставят на фокус пандемията, ваксинацията и засегнатите от кризата бизнеси.

„Водещ приоритет е как да направим така че, парите от Европа и Плана за възстановяване и устойчивост, който ние трябва да предоставим до края на април –  този процес да не спре. Това са публични ресурси, огромни и трябва да се направи така, че това да не спре“, обясни пред БНР икономистът Петър Ганев. 

Преди това и председателят на АИКБ Васил Велев обърна внимание, че срокът за внасянето в ЕК на Националния план за възстановяване и устойчивост, за който миналият парламент не постигна консенсус, е 30 април. „Оперативните програми също са на финалната си фаза на доработване – те ще действат 9 години оттук насетне“, допълни Велев.

Той също подчерта, че бизнесът очаква от новия кабинет ускоряване на икономическия растеж; насърчаване на инвестициите чрез подобряване на правната среда и качеството на законодателството, сигурност на собствеността и стимулиране на предприемачеството.

В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти или с около 13,3 млрд. евро повече спрямо пакета за текущия период 2014-2020 година.

Според първоначалните изчисления страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване. По-голямата част от средствата – 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства. Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро.

Според доклад на агенция Fitch, публикуван през март финансирането от Фонда за възстановяване на Европейския съюз може да стимулира растежа на българската икономика, но страната ни трябва да повиши нивото си усвояване, което под средното ниво за ЕС. Fitch вярва, че еврофондовете ще подкрепят макроикономическите перспективи на България, като вдигнат растежа от прогнозираните 3% през 2021 г. на 4-5 процента през 2022-2025 г.

ЕК вече даде индикации, че Националният план трябва да съдържа изчерпателни инвестиционни инициативи и адекватни предложения за реформи. Основното изискване на ЕК е в тези планове да се предлага устойчиво възстановяване, проекти за връщане към икономически растеж и подобряване на икономиката като цяло. В основата са зелената и дигиталната трансформация на икономиките. ЕК е поставила и изрично изискване държавите да изразходват поне 37% от получените от фонда средства за зеления преход и поне 20% за дигиталния преход.

ЕК е разработила специални препоръки към всяка отделна държава за ключовите реформи, чрез които да насърчи растежа на икономиката и разкриването на нови работни места. Засега се знае, че ключовите реформи за нашата страна са: декарбонизацията, социалната сфера, подобряване на бизнес средата и реформа на публичната администрация. 

Автор: Атанаси Петров

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече