Евроизточник: Вучич “се отнася с ЕС, като с глупак”

0

Георги Готев, euractiv.bg

Сръбският президент Александър Вучич отклони критиките на Европейския съюз по отношение на влошената ситуация с върховенството на закона и свобода на медиите в страната му, с помощта на послушни медии, които предпочетоха да се съсредоточат върху несигурен инфраструктурен проект.

Вучич бе поканен да посети Брюксел в понеделник (26 април), за де се подчертае важността на отношенията между ЕС и Сърбия в момент, когато други геополитически играчи, включително Русия и Китай, инвестират сериозно в региона, за да го привлекат в орбитата  на своето влияние.

“По отношение на преговорите за присъединяване трябва да бъдем по-динамични. Но това може да се случи само ако има по-голям напредък в реформите и в тяхното изпълнение. Ще подчератя пред президента Вучич, че Европейският съюз очаква Сърбия да изпълни дневния ред с реформите, по-специално по отношение на върховенството на закона и свободата на медиите”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел преди срещата.

В същото време сръбската преса се съсредоточи върху въпроса за проект за железопътна линия Белград-Скопие, който ЕС заяви, че е готов да подкрепи.

Инфраструктурата обаче не беше в основата на дискусиите, каза източник на EURACTIV, като добави, че сръбската страна очевидно се е опитала да омаловажи посланието.

Туит на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен наистина споменава железопътния проект.

По начина, по който работи дипломацията, страните съставят дневен ред и понякога една от тях се фокусира върху собствения си приоритет, сякаш други въпроси са без значение.

Точно това се е случило по време на посещението на Вучич, каза източник на EURACTIV, който говори при условие на анонимност.

Изглежда проектът за изграждането на железопътна линия до границата със Северна Македония може да е бил примамка. Няма новини за проекта, който е част от икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани от миналия октомври. Той все още не е одобрен, тъй като не е преминал през всички институции на ЕС.

Друг източник, който също пожела да остане анонимен, заяви, че комисарят по разширяването, унгарецът Оливер Вархели, е похвалил Вучич в противоречие с останалата част от колегията.

По-специално източникът каза, че Вархели е използвал аргумента, че  секретариатът на Венецианската комисия (а не експертна комисия) е дал положително становище по планираните конституционни промени в Сърбия. Очаква се това да бъде разписано в следващия доклад на ЕС за Сърбия през есента.

“Виктор Орбан и Вархели са съветници на Вучич в ЕС. В действителност конституционните промени допълнително намаляват независимостта на съдебната власт и още повече намалиха демокрацията в Сърбия”, каза източникът.

Ролята на Сърбия в фаворизирания от Газпром проект “Турски поток-Балкански поток“ не беше спомената в съобщението на Комисията. Тук за пореден път източникът каза, че съобщението е, че Вучич “се отнася с ЕС, като с глупак”.

“Освен това Вучич обещава на ЕС да преструктурира “Сърбиягаз”, компанията, която транспортира и предлага на пазара руски природен газ в Сърбия и извън нея. Той ще представи това като голямата си битка срещу Путин. В действителност това е просто изпълнение на задължение, което Сърбия, макар и член на Енергийната общност, пренебрегва в продължение на много години”, каза източникът.

Това би било още една измама, защото Москва не би възразила на подобна мярка, тъй като Газпром прие в своите сделки в ЕС регламента на Енергийната общност.

“И така, тъжно е както и да го погледнете, а Борел и останалите си играят, защото се надяват Вучич един ден да съобщи нещо за Косово“, каза източникът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече