Юлиан Попов: Огромна грешка е да не ползваме 9 млрд. лева заемен ресурс

0

Образованост, енергийна ефективност, инфраструктура, технологии – средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат харчени заедно с привличане на инвестиции. На документа му липсва стратегическа острота, но трябва да отиде в Брюксел. Това заяви Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ по Блумбърг с водещ Ивайло Лаков.

„Цялата прозрачност около обсъждането на Националния план показа, че България не просто като правителство, но и като обществени организации, научни звена и университети, няма достатъчния капацитет за развитие на подобен план“, посочи Юлиан Попов

„Същата тази прозрачност обаче въвлече много други организации на работодатели и синдикати в задълбочено изследване на този план. Сега макар и да му липсва известна стратегическа острота, планът е значително подобрен и съдържа много добри измерения“.

„Липсва, разбира се, именно този елемент на лостовост и на катализиране на допълнителни средства, които впоследствие могат да бъдат добавени, както и остротата по отношение не само на образованието, но и на образоваността на всички поколения“, допълни Юлиан Попов.

„Правилното нещо, което трябва да се направи, е планът в сегашния му вид да бъде изпратен за Брюксел“.

Съветникът в Европейската климатична фондация увери, че трансформирането и добавяне на различни направления не представлява проблем.

„Този тип планове не означават в никакъв случай какво Брюксел иска от нас  – Брюксел поставя някакви правила, но зависи изцяло от нас как ние ще ги приложим. С депозирането на плана в ЕК трябва да започне отново един отворен процес на уговаряне на детайли и специален фокус върху това как заложените проекти могат да мобилизират инвестиции“.

По думите на Юлиан Попов тези 12 млрд. евро могат да мобилизират огромни инвестиции на тройна-четворна стойност от първоначалните средства. Също така могат да отместят икономическото развитие на България и да му добавят 2% растеж в средносрочен план, което да се превърне в устойчив и постоянен ръст.

„Теорията на тези планове е парите да бъдат изхарчени. Ние постоянно говорим за реформи, но основната идея на тези планове е да се хвърлят парите в икономиката. Въпросът е дали, хвърляйки парите в икономиката, което не е лошо нещо от гледна точка на този подход, бихме могли да направим и още нещо. Отговорът е положителен“.

В разговора беше засегната и темата за допълнителните 9 млрд. лева заемен ресурс, до които България има достъп, но в Националния план за възстановяване и устойчивост не съществуват стъпки и проекти в посока на ползване на тези средства.

„Това е огромна грешка, която не е само на правителството, а и на цялото общество. Ние сме изключително внимателни към заеми и бюджетни разходи, но също така не сме подготвени за подобни амбициозни проекти“, коментира гостът.

„Ние трябваме да излезем от тази икономика на бурканите с парите за черни дни, заровени в градината. Не трябва да се страхуваме да посегнем към тези пари и заеми, както и към сегашните големи спестявания на българина и бъдещи такива от енергийната ефективност“.

„В момента България се намира в абсолютно уникална ситуация, в която разполага с невероятно голям паричен ресурс, но той не се харчи“, добави още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече