Русия забрани на европейски лидери да влизат в страната, България се появи в неприятелски списък

0

България е поставена в списъка с неприятелските на Русия държави. Това стана ясно във вечерното предаване „60 минути по горещите следи“ на главния всеруски федерален ТВ канал „Россия 1“. 

„Що се отнася до приятелите, кои са приятели не знаем, но тази сутрин бе обновен списъкът (с неприятелските държави). Покажете моля на екрана – наложи ни се (на Русия) да впишем сутринта в него и България“, заяви водещата, когато бе показан списъкът на Кремъл с неприятелските страни, цитирана от в. Сега.

България е добавена към вписаните по-рано неприятелски държави: САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия.

Причината са събитията от последните дни, когато българската прокуратура обяви за руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години.

По този повод вчера външният министър Екатерина Захариева уведоми русия посланик Елеонора Митрофанова, че пом.-военният аташе на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и до 5 май трябва да напусне страната. Освен това от българското МВнР обявиха, че България е поискала „правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд“. България поиска помощ от Русия за взривовете и изгони неин дипломатМинистерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, съобщават от МВнР в прессъобщение. Информацията дойде след среща на вицепремиера Екатерина ЗахариеваСЕГА / 29.04

На това Москва отговори витиевато, че „при постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка“.

Днес пък посолството на САЩ в София излезе с официално изявление по повод на напрежението между България и Русия. На профилите на посолството – и във „Фейсбук“, и в „Туитър“, се появи следният текст:

България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия.

РУСИЯ НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЛИЦА ОТ ЕС

По-късно днес Русия наложи забрана за влизане на територията на страната на осем граждани на ЕС, в отговор на подобна мярка от страна на ЕС спрямо шестима руснаци. В списъка са включени председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателката на Еврокомисията Веро Йоурова.

Ето и пълния списък: Иварс Аболинш – председател на Националния съвет на Латвия по електронните медии; Марис Балтинш – директор на Центъра за държавен език на Латвия; Жак Мер – член на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа; Йорг Раупах – ръговодител на прокуратерата на Берлин; Давид Мария Сассоли – председател на Европейския парламент; Оса Скот – шеф на Лабораторията за химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност на Швеция; Илмар Томуск – шеф на Езиковия департамент на Естония; Вера Йоурова – зам.-председател на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността.

„Евросоюзът продължава политиката на нелигитимни едностранни екроничителни мерки спрямо руски граждани и организации. Само през март 2021 г. на неправомерни ограничения бяха подложени шестима руснаци. Въпросната практика е в разрез с Устава на ООН и основополагащите норми на международното право. И се съпровожда със съзнателно разпалена в западните медии антируска истерия. Не се подкрепя с доказателства. Всички наши предложения по решаване на каквито и да е възникнали между Русия и ЕС проблемни въпроси в режим на пряк професионален диалог последователно се игнорират или отхвърлят“, се казва в текста на документа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече