Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова с остри критики за темпа на реформите в България

0

“Със сигурност темпът на реформите в България не е толкова бърз, колкото би било желателно. Българските граждани и ЕС с основание могат да очакват повече“. Това казва заместник-председателят на Европейската комисия и комисар с ресор “правосъдие“ Вера Йоурова в интервю за Мediapool. Тя отбелязва, че страната все още има нужда от напредък по отношение на антикорупционната реформа.

“Налице са законодателни и институционални структури, но те трябва да постигнат резултати. Това е нещо, за което ясно сме обърнали внимание пред българските власти“, казва Йоурова.

В отговор на въпрос дали българските власти са показали политическа воля за борба с корупцията, еврокомисарят напомня, че най-добрият измерител на намеренията са резултатите.

“Мисля, че това би могло да бъде ясно послание към новите власти. Според мен, като бивш министър в правителството на Чехия, реформите следва да се осъществят не защото Европейският съюз ги желае, а защото българските граждани ги заслужават“, каза тя.

Европейската комисия съветва българските власти да се консултират с Венецианската комисия и да следват нейните препоръки, До този момент България много последователно игнорира голяма част от препоръките на Венецианската комисия, която е експертният орган по конституционно право на Съвета на Европа.

“Венецианската комисия е независима от ЕС и се състои от група международни експерти, които наистина могат да предоставят задълбочен анализ. Разбираме, че досегашното правителство, вече е поискало становището на Венецианската комисия относно новия закон и че то се очаква през следващите месеци. Разбира се, ние ще следим този процес“, обясни Йоурова.

Еврокомисарят настоява България да гарантитра независимостта на Висшият съдебен съвет от политическите органи, без да чака конституционни промени.

“Бих била предпазлива относно решението да се поставя всичко на изчакване заради хипотетичната възможност да се проведе конституционна ревизия, която би била необходима за промяна на състава на ВСС. Но въпреки че наличието на добро законодателство е важно, също толкова важно е да има някакъв политически консенсус, за да се запази независимостта на съдебната власт. Мисля, че това изисква широк разговор не само между политиците, но и с гражданското общество и хората“, допълва тя.

Вера Йоурова говори и за проблемите с медийната свобода в България.

“В миналогодишния ни доклад (на ЕК) вече бяха посочени някои от проблемите като насилието над журналисти, липсата на прозрачност на собствеността или прекомерната концентрация на медийна собственост. Източникът на проблемите е сложен. Не става дума само за бедността и корупцията, но и за влошаващото се икономическо положение на медиите, наред с много други фактори. Ето защо искаме да подкрепим подобряването на ситуацията“, казва тя.

Йоурова съобщава, че по-късно тази година Европейската комисия ще представи препоръки за безопасността на журналистите и работи по инициатива за борба със злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и правозащитници.

“В момента работим и по следващите ни стъпки. Проучваме възможността за нов „Закон за свободата на медиите“, който да спомогне за защита на ролята на медиите като ключови участници в демократичните общества“, казва тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече