Републиканци за България с позиция в Деня на Европа: Европейци ли сме, или чуждопоклонници

0

Евромедия публикува позицията на партия Републиканци за България по повод Деня на Европа

Мирът и разбирателството между хората са едни от най-старите човешки ценности. Те са в основата и на нашата европейска цивилизация. Девети май е дата с особено място в европейския календар. В един ден отбелязваме края на Втората световна война на Стария континент и Деня на Европа. Победата на една от най-човеконенавистните тоталитарни идеологии и нуждата от единство, разбирателство и свобода, прокламирана от бащите на съвременна Европа.

България, както и всички източноевропейски страни за дълго беше откъсната от това европейско единство. Ето защо завръщането ни в него бележи краят на един дълъг, изпълнен с изпитания и лишения път. През 2007 г. България направи своя цивилизационен избор и днес няма друга алтернатива, освен да бъде там, където е нейното отредено ѝ от историята място – в обединена Европа.

Ние, от Републиканци за България, съзнаваме, че днес единството на нашия континент е изправено пред нови изпитания и предизвикателства, че една част от нашите съотечественици все още се намират в плен на евроскептицизма, внушаван им евтино и популистки от самозвани полици, които нямат друго оръжие, освен отрицанието, които поставят знак за равенство между патриотизма и раболепието пред една чужда държава, която през последните два века има нееднозначно отношение към нас, българите. Видимите знаци на това българско раболепие още се извисяват в много български селища, включително и в столицата. Те са част от хранителната среда както на соц-носталгията, така и на евроскептицизма. Трудно е да очакваме, че ще ги преболедуваме и двете, докато знаците на българското раболепие продължават да са част от нашето културно пространство.

Както е известно, съвсем не във всички страни от Европа, армиите на някои от страните-победителки във Втората световна война дойдоха като освободители от фашизма. Войските на Трети Украински фронт нахлуха в България като в противникова страна, страна на която съветското правителство обяви война, при положение, че макар и съюзник на Третия Райх София не прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, не ѝ обяви война и не изпрати нито един свой войник срещу Съветския съюз. След всичко това, на 5 септември 1944 г. Сталин обяви война на България. Впоследствие България даде 11 хиляди жертви в заключителната фаза на войната, но правото ѝ да получи статут на съвоюваща държава и бе отказано. Ето защо днешният ден ни дава основание отново да напомним, че паметниците, издигнати в знак на българското раболепие пред Червената армия, нямат място по българските площади. Тяхното място е единствено в музея.

Обединена Европа отрече не само фашизма, но и комунизма. Обединена Европа е общият дом на различни нации, с различни култури, но всички ние, споделяме общи ценности, имаме общи интереси, носим и обща отговорност. Нашата отговорност като българи повелява да пазим достойнството на България като истинска европейска държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече