Президентът: Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото

0

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред служебния кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата, да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.
Това заяви президентът Румен Радев при представянето на „Дондуков“ 2 на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.
Служебният кабинет с премиер Стефан Янев встъпва в длъжност днес. Това е второ служебно правителство, назначено от президента Радев от началото на мандата му.

По-долу четете речите на президента и новия служебен премиер:

Румен Радев: Важни задачи стоят пред служебния кабинет

След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите от 45-ото Народно събрание с указ № 129 от днес назначавам служебно правителство. Служебното правителство ще управлява България до създаването на ново, редовно правителство, което, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание след провеждане на насрочените от мен избори на 11 юли. Четиридесет  и петият парламент бе белязан с много емоции, макар и кратък, неговият живот не бе напразен, той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният  управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, в него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.  Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато в 45-ото Народно събрание: че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротивата от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят  важни задачи:

–   Да гарантира нормалното функциониране на държавата;

–   Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот;

–   Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата;

–   И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции. Без, в никакъв случай, да отричате труда на експерти, доказани в многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложените до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, включително и от президентската институция.

Да напомня, предложихме пет конкретни проекта, основани на ясни принципи и приоритети, за инвестиции основно в човешкия капитал, за максимално обхващане на хората, за инвестиции в нови водещи световно признати технологии, за дигитализация и иновации, за опазване на българската природа, за прозрачно, отговорно и ефективно управление. Да напомня само някои от тези проекти. Те касаят едни отдавна заложени проблеми и необходимост от тяхното решаване в нашето общество:

–  Пълноценна, разгърната навсякъде в страната, спешна медицинска помощ по въздуха;

–  Иновативни, технологично перспективни, автономни проекти в енергетиката;

–  Ранна профилактика и диагностика на българското население с цялостен обхват;

–  Прекрасни условия за обучение на нашите деца в нови водещи технологии, дигитализация, иновативни методи;

–  Нови технологични и организационни решения за ефективно координирано наблюдение, мониторинг, управление на природната среда, природните ресурси, тяхната защита. Управлението при бедствия и аварии, катастрофи. Ефективното управление на селското стопанство, контрол върху безразборната сеч и застрояване в защитени територии.

Тоест прозрачност и ефективност на управлението. За съжаление тези проекти бяха неглижирани от досегашното управление и аз се надявам вие да подходите по-отговорно. Най-малко, защото сред вас са хората, с които заедно работихме по тях.

Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което показа, че не иска да живее постарому.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас.

Служебен премиер ще бъде г-н Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство, което назначих, той бе отговорен и за организацията на изборите. Български генерал, достоен офицер и дипломат, с важни мисии и задачи в рамките на Министерството на отбраната и навън – Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националния военен университет на САЩ.

За вицепремиер на служебното правителство по социалните и икономически политики определям г-н Гълъб Донев, секретар в президентската институция по социални политики и здравеопазване. Бивш служебен министър от предишното служебно правителство с доказан ръководен опит и експертиза в областта на социалната политика.

Г-н Бойко Рашков – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство. Депутат от 39-ото Народно събрание, доказан дългогодишен юрист с доказана практика, заемал редица ръководни длъжности – директор на Националната следствена служба, ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, заместник-министър на правосъдието, с активна преподавателска дейност, член на моя Правен съвет.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Пеканов, член на моя Стратегически съвет. Икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеси, с престижно образование, работил в Европейската централна банка.

Г-н Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването – с дългогодишен административен стаж – заместник-министър на здравеопазването, доказан експерт с ясни виждания за необходимите действия, които да бъдат предприети спешно в нашето здравеопазване.

Асен Василев за служебен министър на финансите. От Немската гимназия в Хасково до топ 2% на Харвард. Участвал и ръководил редица международни проекти и компании, с бизнес в областта на финансите, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Доц. Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Доказан преподавател, архитект, заместник-министър в предишното мое служебно правителство.

Проф. Николай Денков, също министър на образованието и науката в предишното мое служебно правителство, топ 2% в световната класация на учените, с безброй научни публикации, преподавателска дейност в престижни световни университети.

Г-н Светлан Стоев  за служебен министър на външните работи – дипломат  от кариерата, бивш посланик в Швеция, настоящ в Дания, бивш директор на държавния протокол с доказан опит и експертиза в организирането на избори зад граница.

Г-н Янаки Стоилов – народен представител в няколко парламента, един от бащите на съвременната българска Конституция, юрист с уважавана експертиза, преподавател в Софийския университет.

Г-н Велислав Минеков за служебен министър на културата – скулптор, общественик и професор в Националната художествена академия  и не само там, в редица престижни учебни заведения в чужбина.

Г-н Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите – безспорна експертиза, опит и отдаденост дълги години в това министерство.

Г-н Георги Панайотов – министър на отбраната, дипломат от кариерата, завършил Московския държавен институт по международни отношения, наш доскорошен постоянен представител в Организацията на обединените нации с дипломатически опит в различни столици – Тирана, Кабул, Вашингтон. Има дълъг стаж като началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи.

Проф. Христо Бозуков заема същата длъжност, каквато беше и в предишното мое служебно правителство – служебен министър на земеделието, храните и горите. Той има доказана експертиза и научна, и професионална, както и административен опит.

Г-н Георги Тодоров с дългогодишен стаж и експертиза в Министерството на транспорта и служебен заместник-министър по време на моето служебно правителство в същото министерство за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Г-н Кирил Петков, топ 10% на „Харвард“, известен общественик, бизнесмен и предприемач, изцяло експортно ориентиран бизнес, независим от обществени поръчки, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност – за служебен министър на икономиката.

Г-н Андрей Живков за служебен министър на енергетиката, също дългогодишен стаж, доказани ръководни умения в Министерството на енергетиката и в частния бизнес.

Г-жа Стела Балтова – служебен министър на туризма, проф. Балтова заемаше тази длъжност и в предишното мое служебно правителство.

Г-н Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта, известен изявен и състезател и ръководител на федерация, председател отскоро на Европейската федерация по модерен петобой.

Стефан Янев обеща честно и отговорно управление

Благодаря за доверието. Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото.

Това ще очаквам и от назначените от президента служебни министри. Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите. Очевидно, както е определила Конституцията, нашият основен приоритет е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби. В тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения.

Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани в годините. Единственото, което мога да кажа е, че ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблемите.

Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите.

Ще настоявам кабинетът, всичките ми колеги и всички институции да работят при пълна прозрачност и отчетност пред гражданите в техен интерес.

Ще положим необходимите усилия, за да имаме по-ефективна политическа комуникация, което според мен обществото очаква – а именно за по-смислено и адекватно политическо говорене и действие.

Световната пандемия предизвика комбинирана здравна, икономическа и социална криза в цял свят, в което България не е изключение. Единственият начин за справяне с подобни кризи е обединението на нацията.

Само с общи усилия могат да бъдат постигнати реални резултати.

В тази връзка ще работя, за да подадем ръка и да възстановим диалога с българския бизнес, включително по отношение на малкия и средния, които са особено засегнати от КОВИД пандемията. Именно малките и средни фирми и предприятия са основен работодател и осигуряват прехраната на хиляди български семейства. Отдавам заслужена благодарност на всички в здравния сектор, които вече повече от година полагат интензивни грижи за овладяване на кризата и в помощ на българските пациенти. Заедно със здравната гилдия искам да благодаря и на българските учители, защото здравето и образованието са основните ценности на едно развито общество.

Уважаеми господин Президент,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Дами и господа,

Като най-важен акцент поставям отстояването на върховенството на закона. С моите колеги се обединяваме около мотото, което ще предложим да бъде мото на нашия кабинет, а именно: „Почтеност, прозрачност и професионализъм.“. Ще работим почтено при спазване на законите, в интерес на българските граждани, за нашата България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече