Богати страни, хвалени преди за успеха на ваксинационната си кампания, вече изостават

0

Ник Пери от Асошиейтед прес, превод БТА

Някои богати страни, които миналата година бяха най-хвалени за овладяването на разпространението на коронавируса, сега изостават много с ваксинацията на населението, а в някои, по-конкретно в Азия, случаите на КОВИД-19 се увеличават.

В Япония, Южна Корея и Нова Зеландия делът на ваксинираните е едноцифрено число. Това е доста осезаема разлика в сравнение със САЩ, където близо половината от населението е с поставена поне първа доза, и Великобритания и Израел, където този дял е дори още по-голям.

Тези три тихоокеански държави не само са най-зле от всички развити страни що се отнася до ваксинация срещу КОВИД-19, но и изостават от развиващи се страни като Бразилия и Индия, според националните статистики и научното онлайн издание „Нашият свят в данни“ (Our World in Data).

Австралия, която не предоставя пълна разбивка на данните за ваксинацията си, също се справя сравнително лошо; същото се отнася за още няколко държави, които първоначално също бяха хвалени като изключително успешни в борбата срещу вируса, включително Тайланд, Виетнам и Тайван.

С набирането на скорост на ваксинациите и с нарастването на количествата на доставяните ваксини това може да се промени. Но междувременно преди успешни страни остават уязвими от вируса и по-бавно отменят локдауните.

Япония, например, е ваксинирала напълно едва около 1 процент от населението си и се сблъсква със значителен нов епидемичен взрив само десет седмици преди да бъде домакин на вече отложените веднъж летни олимпийски игри – макар и без зрители от чужбина.

Миналата седмица правителството удължи извънредното положение до края на месеца, а в събота потвърди над 7000 нови случая на заразяване – най-големия брой за едно денонощие от януари.

Бюрокрацията е част от проблема. Страните, които се сблъскаха с нарастваща смъртност, често пъти спираха да се съобразяват с правилата, бързайки със спешното одобряване на ваксини и забавяйки поставянето на втората доза отвъд препоръчаните срокове, за да дадат възможност максимално голям брой хора да получат първата.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху лично преговаряше с шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла, за да получи ранен достъп до ваксини, и мобилизира армията да ги поставя на хората. В САЩ някои организации раздаваха понички, безплатни напитки и дори марихуана, за да накарат хората да се ваксинират.

Япония премина през по-традиционен процес на одобрение, който изискваше допълнителни данни от клинични изпитания за ваксини, които вече бяха изпробвани на други места и се използваха масово.

А когато все пак започна да получава ваксини, страната се сблъска с недостиг на хора, които да ги поставят. Според консервативната медицинска култура хората се доверяват достатъчно, за да се съгласят да бъдат имунизирани, само на лекари и медицински сестри.

Зъболекарите са готови да помагат и имат това право, само че не бяха повикани. Ваксинирането от фармацевти в аптеки като в САЩ или от доброволци без друг медицински опит освен по време на кратко обучение, както във Великобритания, в Япония остава нещо немислимо.

Нова Зеландия също премина през своя процедура за регистрация, давайки най-накрая зелена светлина на ваксината на „Пфайзер“ през февруари – два месеца след като американските регулатори я бяха одобрили за спешна употреба.

Миналата година новозеландският министър за мерките срещу КОВИД-19 Крис Хипкинс обещаваше, че страната му ще бъде „най-отпред на опашката“ за ваксини. Сега той казва, че проблемът са доставките.

„Не можем да се движим по-бързо, отколкото можем да вкараме ваксините в страната“, каза Хипкинс пред Асошиейтед прес.

От „Пфайзер“ отказаха да коментират дали са могли да снабдят Нова Зеландия по-бързо, препращайки въпросите обратно към правителството.

Австралия се сблъска със свой набор от проблеми. Намеренията й да използва основно ваксини местно производство удариха на камък през декември, когато беше спряна разработката на обещаващ препарат, след като той даде фалшиво положителни резултати за ХИВ.

След това през март Европейският съюз блокира доставка от над 250 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“ за Австралия с оглед на по-големите си нужди. Австралийските регулаторни органи освен това препоръчаха на хората под 50 години да се предлага ваксината на „Пфайзер“, а не тази на „АстраЗенека“, което забави ваксинацията допълнително.

В Южна Корея властите отначало възприеха изчаквателен подход по отношение на ваксините, заявявайки, че епидемията в страната не е толкова тежка, колкото в Америка и Европа. През последните месеци обаче броят на заразените се повиши, след което нарасна и общественият натиск, и властите се видяха принудени да започнат преговори с лекарствените производители.

Опасявайки се от възможен недостиг, министър-председателят Чун Се-кьон и други представители на южнокорейските власти започнаха да обвиняват мерките за контрол на износа на ваксини, въведени от САЩ, Европа и Индия, за да се справят със собствените си тежки епидемии.

Тайван е поставил първа доза ваксина на по-малко от 1 процент от своето население, след като получи само незначителна част от милионите дози, които беше поръчал. Той също разработва собствена ваксина, която се очаква да бъде регистрирана за спешна употреба и да бъде на разположение до края на юли.

След като на практика елиминира вируса, тази седмица Тайван повиши равнището си на готовност за извънредни ситуации и наложи ограничения за струпванията на хора. Това стана след откриването на нови и необясними случаи сред населението. Президентката Цай Ингвен призова тайванците да не изпадат в паника.

Хелън Петусис-Харис, експерт по ваксините от Окландския университет в Нова Зеландия, заяви, че възприемането на не толкова прибързан, по-премерен подход към ваксинацията крие и някои предимства.

„Много по-лесно е да се ангажираш с нещо, ако си видял, че е използвано 100 милиона пъти“, каза тя.

А и когато разполагаш с лукса да спазваш триседмичния срок за втората доза от ваксината на „Пфайзер“, това вероятно ще има като последица имунизирането на повече хора, добави тя. Тези, които трябва да чакат по-дълго за втора доза, е по-вероятно да загубят интерес и просто да продължат нататък с живота си.

Петусис-Харис заяви, че в Нова Зеландия и много други богати страни, където е тръгнала бавно, ваксинацията вероятно ще набере скорост през следващите месеци.

До догодина, прогнозира тя, по всяка вероятност развиващите се страни отново ще бъдат тези, които изостават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече