Държавната банка за развитие наляла над 500 млн. лева във фирми, свързвани с Пеевски

0

Осемте най-големи кредита на държавната Българска банка за развитие (ББР) са в размер на близо един милиард лева. Над 500 милиона лева от тези пари са дадени на фирми, които са свързвани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в неделя пред бТВ. Той напомни, че банката е създадена да подкрепя българския малък и среден бизнес, но това явно не се е случвало.

“Първите осем кредита са за 946 милиона лева. Всеки един от тези осем клиента е получил над 118 милиона лева. Това не е малък и среден бизнес. При четири от тези осем кредита, ако човек прочете в журналистическите разследвания, каквито има доста, може би има недиректна връзка с г-н Пеевски. Говорим за над 500 милиона лева“, каза Петков и пак повтори, че става дума за “индиректна връзка с Пеевски“.

Служебният министър на икономиката обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да проучи дейността на финансовата институция.

“Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани”, коментира Петков.

По думите му и останалите кредити на банката не са раздавани на случайни хора. Той специално отбеляза, че кредитите към малкия и средния бизнеса на банката са за много по-малки суми.

Министър Петков разказа, че дълги години ББР не е била изцяло държавна. Собствеността на държавата в банката е била 99.9996%, но все пак осем акции са се държали от една търговска банка.

Това означава, че ако иска министърът на икономиката да смени надзорния съвет на банката, трябва да свика общо събрание на акционерите и да чака поне три месеца. По-любопитното е, че частната търговска банка е изпратила писмо до икономическото министерство, с което казва, че дарява акциите и не ги желае. Министерството дори не е реагирало.

“В петък ние приехме тези акции и сега държавата е 100% собственик на тази банка, което ни отвързва ръцете и да назначим хора, които могат да пазят обществения интерес“, каза Петков и обясни, че предстои смяна на ръководството на ББР.

Той обясни, че трябва да се промени устава на банката, та никой повече да не може да раздаде един милиард на осем човека. Това означава, че ще бъдат заложени лимити при кредитирането

Следващата задача на екипа на Кирил Петков е да провери Държавната консолидационна компания, която разполага с близо милиард лева държавни пари. Част от тези пари са получени именно от държавната банката,

“Странното е, че близо милиардна компания (ДКК), тя няма уебсайт, не се знае кой е управлява“, каза Петков. Той разказа, че ДКК е имала намерение да си построи офис с разгърната площ от 90 000 кв.м. в софийския бизнес парк, а сградата да се строи от държавната фирма “Монтажи“.

Икономическият министър заяви, че ще направи състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече