Проф. Келбечева: И до днес 300 млн. души употребяват азбуката, създадена от Кирил и Методий в България

0

„Честит празник на всички българи! За мен това е не само празник на буквите, но и най-важният жалон, по който България определя себе си“, каза пред БНР проф. Евелина Келбечева, историк, преподавател по европейска, източно-европейска, балканска и българска история. Специализирала е в САЩ и Израел. 

„За едни това е празник на азбуката, на писмеността, литературата, но и на Светите братя Кирил и Методий, обявени и за съпокровители и на Европа през 1980 година, тоест те са хората, въз основата на чието дело се ражда една нова цивилизация – това е най-важното нещо“, заяви проф. Келбечева.

„И до днес 300 милиона души употребяват азбуката, създадена от Кирил и Методий в България в края на 9 век, кирилицата, но това е много повече от азбука, това е раждането на една нова цивилизация, славянско – византийска, или византийско славянска, но смисълът на делото е това – първо азбуката, след това езикът, за да се преведат християнските книги, после литературата, това са трите фундамента, трите стълба, върху които се изгражда една нова цивилизация, тръгнала от тук първо от България, после и към неславянски народи дори “, поясни експертът.

По думите и политическите спорове дали трябва да се нарича българска или славянска азбука, ние си отнемаме собственото право да бъдем инициаторите на тази духовна революция, първенци в славянския свят:

„В този смисъл аз не приемам политическите интриги и смяната на едно или друго наименование на този ден. А този ден без съмнение за мен е най-важният празник на българите“, посочи проф. Келбечева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече