България е първа по жени в компютърния бранш. Защо?

0

По този показател България е много по-напред от Германия: страната е първа в ЕС по дял на жените, работещи в компютърния бранш. Една от причините трябва да се търси в близката история на България, пише германско издание.

Дойче Веле

България е сред страните с най-висок дял на жените, работещи в IT-бранша, пише германският вестник „Аугсбургер Алгемайне“. Изданието цитира проучване на Института за иновации и техника, според което в Германия този процент е само 17, докато в САЩ, Канада и Австралия достига до 28 на сто. Сред европейските държави най-много жени работят в бранша в България, Литва, Румъния и в скандинавските страни.

„Отлично образовани IT-специалисти“

На сайта си германският MDR твърди дори, че по този показател България е самотен шампион в рамките на ЕС. Авторката на статията Улрике Шулт смята, че обяснението трябва да се търси в историята на страната. През годините на социализма жените в България бяха насърчавани не само да работят, но най-вече да усвояват технически професии, пише тя. „С една имитация на американския „Епъл“ България произвеждаше голяма част от компютрите в социалистическите държави. Може би и поради това още през 60-те години на миналия век много български жени се занимаваха с техника.“

MDR представя 43-годишната Звезделина Борисова, която ръководи техническия отдел на голяма международна IT-фирма в София. Звезделина е тръгнала по стъпките на майка си, която била машиностроителен инженер. В статията на MDR четем още: „Откакто влезе в ЕС през 2007 година, България се превърна в магнит за аутсорсинга на големи международни IT-компании. Равнището на заплатите в страната е относително ниско за стандартите на ЕС, а университетите предлагат отлично образовани IT-специалисти“.

MDR среща читателите си с още една българка. В продължение на близо десет години Биляна Баумгартнер работи като технически консултант за американска фирма-производител на хардуер в София. Тя обяснява, че на жените в бранша все пак не им е толкова лесно, защото трябва да се преборват с предубеждението, че тъй като мисленето им е различно, жените не могат да работят структурирано. В момента тя живее в Мюнхен с германския си съпруг, но смята скоро да се върне в София.

„За българските IT-специалисти не си заслужава да емигрират“

„В Мюнхен ѝ липсват българската общителност и слънцето. Да не говорим, че в България животът е много по-евтин. За българските IT-специалисти вече почти няма смисъл да напускат страната си, за да търсят по-високо заплащане в чужбина“, четем в статията на MDR.

А за да се върнем към темата за заплащането на жените, включително и в тези професии: според австрийската политичка от Зелените Мери Дизоски, цитирана от „Винер Цайтунг“, България, заедно с Румъния, Полша и Словакия, сериозно изпреварва Австрия по показателя справедливо заплащане на труда на жените в сравнение с мъжете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече