„15 г. сме в ЕС, а още не сме свикнали да работим по европейските“

0

„Европейската прокуратура е стъпка в посока да се утвърди общ стандарт за върховенство на правото в целия Европейски съюз. Действията на българската прокуратура и на Висшия съдебен съвет при излъчването на българските кандидатури пораждат съмнение, защото отново сме в ситуация на „изгубени в превода“. Надявам се, че Европейската прокуратура ще е достатъчно силен притегателен център за прокурорите, които имат интегритет и високи професионални качества“.

Това коментира пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и част от ръководството на „Демократична България“. 

По думите му е „жалко, че вече 15 години сме член на ЕС, а още не сме свикнали да работим по европейските стандарти„: 

„Ако искаме да сме пълноправни членове на ЕС, българската прокуратура трябва да се промени. Начин за промяна е налагане на повече европейски норми и легитимиране на политически сили, на институции, които да извършат отвътре тази дължима промяна. Не може българската прокуратура да е един анклав сред другите институции в държавите членки„. 

В предаването „Нещо повече“ доц. Славов допълни: 

„Ако не направим промени в сферата на правосъдието и на прокуратурата, ще бъдем в дълг и към ЕС, и към българските граждани, които трябва да получават навременно и справедливо правосъдие. Най-прекият път към това да виждаме ефективност в работата на Европейската прокуратура е да си устроим така съдебната власт и прокуратурата, че да отговарят на европейските стандарти и да защитават правата на гражданите“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече