Еврокомисията няма да се занимава с оплакванията на ГЕРБ от служебното правителство

0

Антония Коцева, euractiv.bg

Европейската комисия потвърди в сряда, че е получила писмото, което по-рано тази седмица изпратиха българските евродепутати от ГЕРБ-СДС с оплаквания от служебното правителство. Комисията  заяви, че “няма да коментира вътрешнополитически събития”.

“Ще отговорим, както винаги, своевременно и по подходящите канали, но няма да коментираме вътрешнополитически събития”, каза пред БТА говорителят по въпросите на правосъдието в ЕК Кристиан Виганд.

В същото време той подчерта, че институцията следи внимателно всички събития в нашата страна, включително в рамките на годишните доклади за върховенството на закона в ЕС.

В края на май евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов се оплакаха с отворено писмо от действията на служебното правителство, които определиха като “пълзящ опит за преврат”.  Според тях служебната власт играе ролята на “предизборен екип на президента Румен Радев”.

“Методите, които използват, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти”, подчертават те.

Евродепутатът Радан Кънев още преди година повдигна пред Европейския парламент въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона у нас. След изпращането на писмото от ГЕРБ/СДС Кънев коментира, че тогава колегите му от ГЕРБ, наред подкрепящите тогавашната власт медии, не са се поколебали  да го обвинят, че е предател, който “клепа” родината си.

“Вече явно всички сме наясно, че България се намира в остра криза на законността. Тази криза няма да се преодолее просто със смяната на една корумпирана и самозабравила се власт. Смяната на Борисов и ГЕРБ е необходимо, но не и достатъчно условие за свободна, просперираща и правова държава. Ние имаме нужда от помощта на ЕС, за да изградим правова държава и да се справим с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари)”, написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

В началото на юли се очаква доклада на ЕК за върховенството на закона в страните от общността. Прилагането на одобрените през 2020 г. правила, обвързващи плащането на средства от бюджета на ЕС със спазването на принципа на правовата държава, ще бъде тема на дебат в Европарламента през юни.

В България не е отбелязан напредък по темата, дори реформата на ГЕРБ с независимия прокурор, който да разследва главния прокурор, беше отменена от Конституционния съд.

Първият годишен доклад за върховенството на закона в България бе публикуван през септември 2020 година. В него е отбелязана именно невъзможността за разследване на главния прокурор. Също така се отчита, че протестите, които избухнаха миналото лято, показват “недоволството на обществото от липсата на напредък в борбата срещу корупцията”.  Друг проблем е тенденцията законите да се приемат без необходимия обществен  дебат.

Страната  ни падна с още едно място по медийна свобода в класацията на “Репортери без граници”, която бе публикувана през април. Отреденото ни 112-о място в света класира България на последно място в ЕС по свобода на словото. Оказва се, че  втората страна в съюза с най-лоши показатели – Унгария, която е сред най-критикуваните от евроинституциите страни от блока в това отношение, заема 92-о място. Следващите страни с най-лоши резултати в ЕС са Гърция (70-о място), Полша (64-о място) и Хърватия (56-о място).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече