Миню Стайков осъди държавата в съда в Страсбург

0

Бизнесменът Миню Стайков, който е подсъдим по две дела, осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради дългия си престой в ареста.

Решението на магистратите бе публикувано с днешна дата в сайта на съда, съобщи Дир.бг.

В него се посочва, че „липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на разследването“.

Съдът в Страсбург обаче не присъжда изплащането на парично обезщетение от страна на България. В решението се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза.

„Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение“, пишат в мотивите си съдиите в Страсбург.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група. Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“. По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В началото на февруари т.г. след 2,5 години в следствения арест, Миню Стайков се прибра вкъщи с електронна гривна за наблюдение. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в домашен арест поради влошено здравословно състояние.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече