Борисов осъден да плати на Мая Манолова 10 000 лева

0

Бившият премиер Бойко Борисов е осъден да плати 10 хил. лв. обезщетение на Мая Манолова, защото я е оклеветил. Това реши Софийският районен съд по делото, заведено от Манолова срещу Борисов заради негово интервю от 1 ноември 2019 г., в което казва, че Манолова е провела във Волуяк „среща с ромите да прави такива уйдурма“, „конспиративно, чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: „ГЕРБ ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея“. „Там братя Галеви са ѝ помогнали много през ромските лидери… Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии“, каза Борисов в ефир.

Манолова търсеше 15 хил. лв. обезщетение. Затова сега трябва да плати 592 лв. разноски на Борисов.

Съдът приема за установено, че между двата тура на кметските избори Манолова получила много въпроси при срещите си граждани по твърденията на Борисов. След интервюто Манолова била притеснена за себе си, за политическата си кариера, била изтощена, вдигала кръвно, изпитвала затруднения и притеснения при комуникацията със семейството си, с колегите и с избирателите, което състояние продължавало и до месец януари 2020 г., пише още съдия Мария Димитрова.

Като определя обезщетението на Манолова съдът взема предвид и че тя е публична личност и това предполага по-голям интерес към нейната личност и изграден по-висок праг на търпимост към подобни прояви, които по необходимост са част от политическия живот. Тъй като темата е с повишен обществен интерес, е допустимо по-интензивно навлизане в сферата на Манолова, включително и чрез употребата на по-критичен изказ.

От решението на съда става ясно още, че по делото не са представени каквито и да било доказателства за истинността на твърденията на Борисов – Манолова не е обвинена, или осъдена за търговия с гласове. Тези твърдения на Борисов не могат да се окачествят като оценъчно съждение, нито като изразяване на мнение или на критика по политически или други обществено значими въпроси, смята съдът. Затова и изявлението му е клеветническо – накърнява честта и достойнството на Манолова. „Публичното разпространяване на такова клеветническо изявление, с което някому се приписва престъпление, което той не е извършил, винаги излиза извън границите на добросъвестното упражняване на правото на изразяване и разпространяване на мнение и на свободата на словото“, обяснява още съдията.

И обръща внимание, че от значение са не само употребените конкретни думи и изрази, извадени от общия контекст и разглеждани поотделно, но и цялостното внушение в интервюто, общото впечатление и замисъл. „В случая не само цялостното внушение на изявлението на ответника е насочено към извършени съмнителни политически практики, но и са наведени конкретни твърдения за извършени от Манолова престъпления“, обяснява съдът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече