Защо Лаура Кьовеши е в България

0

Това е първото ѝ посещение в чужбина, откакто новата Европейска прокуратура официално започна работа: главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е на двудневна визита в България.

Дойче Веле

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е на двудневно посещение в България, в рамките на което има срещи с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, както и с членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Основният въпрос

Още в навечерието на визитата стана ясно, че в България Кьовеши иска да постави въпроса за непопълнената квота за български делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

„Европейският главен прокурор Кьовеши ще бъде в София, за да посети офиса на Европейската прокуратура. Тя ще проведе срещи с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори“, написа Европейската прокуратура на страницата си във Фейсбук. Очаква се в петък Кьовеши да даде пресконференция.

След като ръководената от Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати, в Европейската прокуратура засега са представени само четирима българи. Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от всички 22 държави-членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

На фона на протестите пред Съдебната палата

Визитата на Кьовеши се провежда на фона на протестите пред Съдебната палата, където се издигат искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Още на 1 юни, когато Европейската прокуратура официално започна работа, Кьовеши обяви, че ще дойде в България „съвсем скоро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече