ГЕРБ без Борисов ще свърши като НДСВ

0

Бойко Борисов прави опит за обновяване на ГЕРБ. Или поне се опитва да го внуши. Но обновлението на ГЕРБ е невъзможно. Защото ГЕРБ – това е Борисов. А самият той няма как да се обнови. Коментар от Георги А. Ангелов за Дойче Веле

Доскорошният премиер Бойко Борисов прави опит за обновяване на ГЕРБ. Или поне се опитва да го внуши. В поредица от включвания във Фейсбук той показа как общува с хора от младежката организация и изслушва техните идеи за промяна.

На среща през май с националния и столичния предизборен щаб, както и с младежи, които ще намерят място в листите, Борисов заяви, че срещите са го направили оптимист за партията. „Не съм очаквал, че имаме толкова силна подрастваща смяна от толкова грамотни, умни, красиви и отговорни млади хора“, каза той. И добави, че ГЕРБ могат да направят „една много добра амалгама“ от уменията на доказани министри и енергията на младите, чиито сила и амбиции да се канализират в полза на обществото.

На всички досегашни избори Борисов анонсираше промяна в листите на ГЕРБ, но обикновено тя беше козметична. Сега е по-голяма, както показват тези примери: в листите в Благоевград за изборите на 11 юли се повтарят едва половината от 22 имена; в столичния 25-и район, където Борисов традиционно е водач, само 19 от общо 28 имена са същите като в листата от пролетта; а в Пловдив-град листата е обновена на около 40%.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА

Кога ще се разцепи ГЕРБ? Драмата тепърва започва.ГЕРБ има остър проблем. Защото колко дълго един разумен човек може да се ослушва и да се прави на неразбрал кой е „настоящият политически лидер“, участвал в корупционни или нелегитимни отношения с Божков, Пеевски и т.н.?Какво извади на бял свят служебният кабинет: ето безспорните фактиТрите фронта на ГЕРБ и БорисовДържавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов?Небивалиците на Борисов: истината лъсва все по-ясноЗа кого бие камбаната: скритите послания в писмото с имената на Божков и ПеевскиПрилича на конспирация: какво се случва в България?

Обновление, но не съвсем

Разбира се, обновлението в листите не значи, че парламентът ще се напълни с нови „гербери“. На изборите през пролетта Борисов вкара четирима души от 25-и МИР. По всяка вероятност няма да са повече и на предстоящия вот. Първите четирима сега са самият Борисов, Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов – все добре познати муцуни. Младите кадри са по правило на по-задни места.

Място в листите не са намерили знакови имена за управлението на ГЕРБ – например Вежди Рашидов, който дълги години се кандидатираше от Пловдив. В листите не е и дългогодишният депутат Пламен Тачев, който водеше в Плевен, както и бившият член на ръководството на ГЕРБ Пламен Нунев. В Русе Нунев е заменен от 21-годишния Георги Кръстев – и то не само в листата, но и като областен координатор. Кръстев още учи право в Русенския университет.

Няма я и досегашната правосъдна министърка Десислава Ахладова, която се върна на съдийското си място. А бившата екоминистърка Ивелина Василева не е в бургаската листа, където води новият “гербер” Любен Дилов-син.

Още през пролетта извън борда останаха знакови имена като бившия финансов министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Поредният опит на Борисов да се „изчисти“

Бойко Борисов заема премиерския пост в продължение на 9 години 10 месеца и 14 дни. По-малко от месец му оставаше да задмине Станко Тодоров, прекарал най-дълго време на този пост. Важен елемент от успешната му досега стратегия за оцеляване беше да се отървава от министри и длъжностни лица и така да пренасочва общественото недоволство. За тези близо десет години, през които Борисов управлява начело на три правителства, бяха извършени 28 министерски промени. Подмяната на голяма част от кандидат-депутатските листи е продължение на тази стратегия.

“Когато корабът потъва, плъховете първи го напускат” – това е другата хипотеза, обясняваща отсъствието на верни на Борисов депутати, които бяха готови да извършат законодателни чудеса, за да изпълнят повелята му.

Обновяването на листите е поредният опит на Борисов да се „изчисти“ от негативите, които му носи управлението. Но обновлението на ГЕРБ е невъзможно. Защото ГЕРБ – това е Борисов. А самият той няма как да се обнови. Дори бившият му заместник Цветан Цветанов си мислеше, че Борисов не може без него, след като именно той изгради структурите на партията. Но видяхме, че се е заблуждавал.

ГЕРБ без Борисов ще свърши като НДСВ

Според сондажите ГЕРБ по всяка вероятност все пак ще бъдат първа сила в парламента. А това ще превърне партията във фактор при създаването на следващия кабинет. Има хипотеза, че ГЕРБ може да участват в управлението на страната, ако Борисов се оттегли. Но това е малко вероятно. Борисов знае, че ако не държи лостовете на властта, няма бъдеще. Това се видя покрай разкритията на служебния кабинет, които показаха колко дълбоко е завзета държавата от Борисов и кръговете му. А и ГЕРБ без Борисов бързо ще замине в небитието, както стана с НДСВ без Сакскобургготски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече