Янаки Стоилов със скандални разкрития: Затворниците пият най-скъпото кафе

0

Българските затворници чрез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала 30 лв./ кг, при положение, че марковите кафета могат да се закупят на двойно по-ниска цена. Това обяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на пресконференция в сряда, цитиран от Юрактив.

Министърът подчерта, че се извършва проверка на големите обществени поръчки главно в затворите, но още сега може да се каже, че в някои случаи са извършени нецелесъобразни разходи.

Вътрешният одит е установил, че през миналата година Агенцията по вписванията е сключила договор с “Инфомационно обслужване”, с уговорка то да определя цените, едновременно с това е изпълнител на договора. Стойността е 1 млн. лв. без ДДС при положение, че за подобна дейност в Министерство на правосъдието има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 хил. лв. без ДДС.

“Извършвани са нецелесъобразни разходи, например одитът установява, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с “Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност в правосъдното министерство има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 хил. лева без ДДС. Разликата е 10 пъти“, подчерта Стоилов.

Стоилов даде пример и с друг случай на завишени цени при упражняване на строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор на преустройство и ремонт на магазин в архивно помещение. За целта са поискани 43 хил. лева.

“Вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт, които ще контролират преобразяването на един магазин в архивно депо. Дейност, която ще се извършва в течение на 6 месеца на едно помещение с размерите на голям апартамент”, коментира Янаки Стоилов и подчерта, че цените на олекотените завивки изглеждат два пъти по-скъпи от цената, на която могат да се намерят на пазара.

На “странна цена” са купени дезинфекционни материали, които са на спиртна основа, които са забранени в затворите.

Междувременно правосъдният министър съобщи, че Габриела Козарева вече не е директор на Агенцията по вписванията. На нейно място по негово предложение е назначена Даниела Митева, която беше директор на агенцията до октомври 2009 г.

Причината е, че  Инспекторатът на Министерството на правосъдието е установил недостатъци и нарушения  в работата на агенцията. Министърът разкри, че броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо три пъти през последните години – от 350 хил. в началото на 2017 г. до почти милион към момента.

Янаки Стоилов обясни, че ръководството на Агенцията по вписванията е забавила създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците.

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев прибави, че в агенцията има 35 незаети щата. Според него изниква въпросът защо има толкова свободни бройки, при положение, че дейността на агенцията е забавена и се налага полагане на извънреден труд. Сред свободните щатове са на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт.

Още във вторник на отчета на свършената от правителството работа  премиерът Стефан Янев коментира, че Козарева “не желае да работи по прозрачен начин, който е в интерес на хората“.

Министър Стоилов отчете дейността на първите 30 дни на ведомството под негов контрол, като “опит да се подобри организацията на работа”.

“Решаваме реалните проблеми чрез подобряване на организацията, повишаване на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха”, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече