Бащата на ЕС май ще бъде обявен за светец

0

Католическата църква направи стъпка към канонизация на френския политик Робер Шуман, който е известен като един от „бащите на Европа“ заедно с германеца Конрад Аденауер и италианеца Алчиде де Гаспери, съобщи ватиканското издание „Ватикан нюз“, цитирано от в. Сега. Папата е включил името му в списък на лица, за които започва процедура за беатификация.

Обявяването на Робер Шуман за „блажен“ означава, че след време ще може да бъде канонизиран за светец. За да стане „блажен“ трябва да му бъде признато извършването на едно чудо, а ако му бъде признато второ чудо, ще бъде обявен за католически светец.

Според „Ватикан нюз“ Робер Шуман е бил дълбоко вярващ католик. Стремежът му да бъде прекратен цикълът на войни в Европа е бил възхваляван от няколко папи. На 9 май 1950 г. произнася знаменита реч, в която очертава идеите си за сътрудничество в Европа. Речта му става известна под името Декларацията на Шуман.

Ватикана представя биографията му по следния начин: Робер Шуман (1886-1963) е френски католик, отдаден на политиката – разбира я като мисия и служба и акт на подчинение на Божията воля – който живее в молитва. Той е арестуван и затворен от Гестапо от 14 септември 1940 г. до 12 април 1941 г. Успява да избяга и се укрива до края на войната, като се приютява главно в манастири. В края на войната е избран в Учредителното събрание на Франция през 1945 и 1946 г. Като член на парламента той поема важни роли във френското правителство: министър на финансите, министър-председател, министър на външните работи, министър на правосъдието. Превръща се в морален стожер за страната и работи за създаването на обща система за икономически и социален растеж. Заедно с Конрад Аденауер и Алчиде де Гаспери, той се смята за един от бащите основатели на обединена Европа. Тяхната работа доведе до Договора от Рим от 25 март 1957 г., който създаде Европейската икономическа общност (първообраза на ЕС – б.р.). През 1958 г. е избран с аплодисменти за първи председател на новия Европейски парламент. На следващата година е поразен от тежка форма на церебрална склероза. Неспособен да продължи работата си, той е провъзлгласен за почетен председател на Европейския парламент.  Умира в Си-Шазел (Франция) на 4 септември 1963 г., на 77-годишна възраст.

Неговата единствена книга „За Европа“ е преведена на български и е с предговор от д-р Желю Желев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече