Доходите в Люксембург и България са 8 към 1

0

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едва 23% от средните за ЕС.

Дойче Веле

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник „Люксембургер Ворт“.

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро – т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС.

Съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1.

Покупателната способност променя съотношенията

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145 процента от средните за Европа нива, а България – 45%. „Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12“, сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec.

„Люксембургер Ворт“ отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69 процента от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че от бранш до бранш има съществени разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13 процента от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22 процента от хората, докато за Белгия процентите са осем, в Германия – девет, а във Франция – 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността – в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия – дори 24 на .

Информацията от Статистическата служба гласи още, че в определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях – като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността.

От официалните статистически данни, цитирани от люксемубргския „Тагеблат“ става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

И някои регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок – 15 процента при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане,то в някои региони на Европа е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност – например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон.

Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече