Служебният премиер: Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията

0

„Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Работим в рамките на закона. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията“. Това каза пред БНР служебният премиер Стефан Янев.

Според него в българския политически живот се забелязва отдалеченост – неангажираност на хората с политическия живот. „Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо – партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление… Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее“.

„Порази ме мащаба на това, което заварихме. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други“.

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални. „Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира“.

Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент.

„В момента имаме типично надпартийно правителство. Не е имало партиен натиск откъдето и да било… Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи“.

По темата за бюджета служебният премиер коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка.

„С постановление взехме почти 500 млн. лева от „Автомагистрали“ и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им – мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40″, каза Янев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече