С ръце в джобовете Борисов отново спекулира с машинния вот в Германия

0

В постоянните си атаки срещу машинното гласуване водачът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да използва като аргумент, че тази изборна технология е била отхвърлена от Конституционния съд на Германия. И го прави, въпреки че буквално преди броени дни българският Конституционен съд оспори подобни твърдения.

Пред симпатизанти в Костина Рибарица в неделя Борисов обяви за пореден път, че изборите ще бъдат фалшифицирани посредством машините. “Холандският премиер каза, че са ги махнали машините, точно защото хората са се съмнявали в това. А немският парламент категорично и конституционният им съд забраниха такъв тип гласуване. Единствени в Европа сме ние”, изригна той пред поддръжниците си.

Какво точно му е казал холандският премиер по темата, няма откъде да знаем. Но е известно какъв е коментарът на нашите конституционни съдии върху довода за машинния вот в Германия. На 2 юли те излязоха с решение (текстът – тук), в което отхвърлиха искането на ГЕРБ да бъде обявено, че замяната на хартиеното гласуване с машинно е в противоречие с основния закон. А конкретно за Германия в решението се казва следното: „Противно на поддържаното в искането, както актът на гласуване, така и неговото отчитане от външна страна могат да бъдат наблюдавани и проверявани от самия гласоподавател, без това да изисква специални технически познания и умения. Поради това аргументацията в основата на Решението на Конституционния съд на Федерална република Германия от 3 март 2009 г. по дело 2 BvC 3/07 е неотносима към оспорената уредба на машинното гласуване в българския изборен закон.”

С други думи, каквито и да са мотивите на немските конституционалисти да оспорят новата изборна технология, те нямат никакво отношение към българските правила, уреждащи машинното гласуване.

И още една манипулация

Другото, за което Борисов продължава да заблуждава избирателите, е, че ще бъдат следени, докато гласуват на устройствата. „Ще ми слагат наблюдатели на метър и половина, два, за да гледат кой за кого гласува и да стресират хората! Това е недопустимо, защото има тайна на вота. А те ще седят уж да помагат. Оставете хората да избират как искат да гласуват”, плашеше той хората и днес.

Всъшност не става въпрос за „наблюдатели“, а за конкретна ситуация, описана в методическите указания, с които Централната избирателна комисия (ЦИК) инструктира секционните комисии (СИК) за провеждането на машинния вот. От ЦИК очакват, че ще има граждани, които няма да могат да се справят с устройствата, и указват на членовете на СИК-овете как да постъпят в такива случаи.

„Когато избирателят изпитва затруднение с гласуването и не предприема действия по гласуване пред машината, член на СИК му оказва съдействие от не по-малко от 2 метра разстояние, без да има видимост върху екрана и без да влияе върху вота на избирателя и при запазване тайната на вота”, пише в указанията. Очевидно това няма нищо общо с контрол върху начина на гласуване, а се търси как да се помогне на изпадналите в затруднение избиратели.

Автор: Людмил Илиев, в. Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече