ЕК заплаши да намали еврофондовете на Унгария заради закона за ЛБГТИ

0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  предупреди Унгария в сряда (7 юли) да се откаже от своя спорен закон за ЛБГТИ, защото Брюксел ще окаже натиск за намаляване на еврофондовете за Будапеща, съобщи Юрактив.бг.

Премиерът Виктор Орбан е изправен пред нарастващо неодобрение заради закона, който трябва да влезе в сила в четвъртък, който според него е мярка за защита на децата.

Сега Брюксел обмисля съдебни действия срещу своята държава-членка и търси начин  да обвърже изплащането на средствата за възстановяване с отмяната на закона.

“Това е позор за законодателството. Този закон се сблъсква с ценностите на Европейския съюз“, каза фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

“Ако Унгария не промени ситуацията, Комисията ще използва своите правомощия като пазител на договорите“, добави тя.

Унгария от години се противопоставя на ЕС със закони от авторитарен стил, които според критиците затрудняват свободата на словото, както и заплашват независимостта на съдебната система в страната.

Европейската комисия стартира няколко правни процедури срещу Будапеща, но те не стигнаха доникъде, след като Полша и Унгария блокираха процеса, което изисква единодушие между 27-те държави от блока.

Сега става въпрос за закон, озаглавен “Закон за борба с педофилията“, който първоначално целеше да въведе по-сурови наказания за малтретиране на деца. Окончателният му вариант обаче съдържа поправки, които според критиците свързват педофилията с хомосексуалността и като цяло заклеймяват подкрепата за ЛБГТИ общността.

Според мярката никакво съдържание, свързано с или изобразяващо хомосексуалност, промяна на пола или „отклонение от пола по рождение“, не може да бъде показвано на непълнолетни, което е прието, “за да се постигнат целите на закона и за да се запазят правата на децата“. Също така преподавателите по сексуално образование в училищата не могат да “рекламират отклоняване от личността, отговаряща на пола по рождение, промяната на пола или хомосексуалността“.

“Европа никога няма да позволи части от нашето общество да бъдат заклеймявани, независимо дали става въпрос за избор на партньор, заради възраст, етническа принадлежност или политически и религиозни убеждения“, каза фон дер Лайен.

Всяка съдебна процедура, започната от Фон дер Лайен, ще бъде подкрепена от мнозинството от страните в блока. Миналия месец лидерите на ЕС, начело с Нидерландия, осъдиха действията на Орбан на среща на върха.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който беше домакин на срещата на върха, заяви пред членовете на ЕП, че подобна разгорещена дискусия “не е обичайна практика“.

“Нашият разговор беше необходим, труден и на моменти емоционален“, каза той, като уточни, че това показва, че правата на ЛБГТИ “не са маргинален въпрос“.

Комисията планира да предяви съдебен иск за неизпълнение на законодателството на ЕС, което може да доведе до глоби, наложени от висшия съд на блока.

Евродепутатите обаче настоятелно призоваха Еврокомисията да използва новите си правомощия за блокира парични средства за възстановяване, предназначени за Унгария.

Тези правомощия над фондовете бяха част от голям компромис, постигнат от лидерите на ЕС миналата година при договарянето на 750-милиардния фонд за възстановяване на блока.

“Нови изисквания“

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви пред репортери в Брюксел, че дискусиите за одобряване на плана на Унгария от седем милиарда евро все още са в ход.

Процесът включва въпроси за ангажимента на Унгария за борба с корупцията и осигуряване на прозрачност и независимост на съдилищата.

Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга ги заклейми като “нови искания“, които са “очевидно“ свързани със закона за ЛБГТИ.

“Брюксел не може да отнеме по никаква политическа причина това, за което са работили унгарците”, написа тя в Туитър.

Евродепутатите подкрепиха най-вече тежките думи на Фон дер Лайен за Орбан и заплахата й от съдебно производство, въпреки че крайнодесните депутати заявиха, че подкрепят унгарския закон.

Френският евродепутат Никола Бей от Националния фронт на Марин льо Пен нарече атаката срещу Унгария “скандална“.

“Унгария иска да защити децата си срещу заблудата на теорията за пола. Будапеща е права”, каза той.

EURACTIV.com with AFP, превод: Антония Коцева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече