Страсбург осъди България, задето предаде на Ердоган турски журналист

0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди България заради това, че е върнала в Турция турски журналист през 2016 г. Това е станало с решение от днес по делото D срещу България (жалба № 29447/17), съобщават от съда. Страната ни трябва да плати 15 000 евро заради нарушаването на неговите права. 

На няколко пъти България бе подложена, включително и на международни критики, че предава на режима на Реджеп Ердоган хора в нарушение на правни норми и международни конвенции.

Сега и Страсбург удря звучен шамар и по този случай като директно обявява, че България е нарушила член 3 (забрана на нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на ефективно средство за защита) от Европейската конвенция за правата на човека.

Турският журналист бе арестуван на границата между България и Румъния на 14 октомври 2016 г.. Веднага след това той обявява пред българските власти, че бяга от политическо преследване в собствената си държава. Събитията стават три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция.

Пред съда в Страсбург жалбоподателят, който е работил за в. “Заман” и за агенция “Джихан“, но чиято самоличност не се уточнява,  се оплаква, че българските власти са отказали да започнат производство за предоставяне на убежище и са го върнали в Турция, като по този начин са го изложили на реален риск от малтретиране. Съдът постановява сега, че въпреки този факт, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила.

На 15 октомври 2016 г., около 5.30 ч. сутринта, журналисът е бил окован с белезници и откаран с още шестима турски пътници до граничния пункт Капитан Андреево, където са предадени на турските власти.
Впоследствие турските власти са го откарали в ареста в затвора в Одрин (Турция). Той е осъден през 2017 г за членство в организация („FETÖ / PDY“ 2) на седем години и шест месеца лишаване от свобода. В момента той обжалва и производството продължава.

Πpeд cъдa в Страсбург e виcящo и дeлo пo жaлбa и нa тypcĸия гpaждaнини Aбдyллa Бююк, ĸoйтo също бе предаден на Турция cъc cъдeйcтвиeтo нa влacттa в Бългapия. Toвa cтaнa, cлeд ĸaтo пpeз 2016 г. българските власти oтĸaзaха дa мy дaдe пoлитичecĸo yбeжищe и c фopмaлния apгyмeнт, чe вaлиднocттa нa пacпopтa мy e изтeĸлa. Този случай, който се превърна и в симптоматичен, стана обект на резследване и на „Шпигел“, които се позоваха на грами от турското посолство и обявиха, че в случая има участие и тогавашният премиер Бойко Борисов.

През 2016 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясняваше, че България е предала на Турция издирвания бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност. „Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с документи, които са обявени за невалидни няколко месеца преди това – изчезнали или откраднати. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно“, аргументира се тогава тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече