Новият план: Повече пари за ВЕИ и биоразнообразие

0

Антония КоцеваEURACTIV BULGARIA

В последния вариант на националния план за възстановяване и устойчивост, който бе ревизиран от служебния кабинет, са заложени повече средства за кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по враме на кръгла маса на тема “Българският план за възстановяване: Планът на бъдещето?”, организирана от MOVE.BG на 26 юли.

Според вицепремиера в новата версия са направени изчисления, че заложените 12.6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции. Надеждата е, че “това е общият импулс, който ще дойде към икономиката ни в следващите 6 години по този механизъм”.

“В новата версия на плана седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Заложени са мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране използване на ВЕИ и на дребно”, обяви Пеканов.

Той подчерта, че е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. “Заложени са 117 млн. лв. България изостава в тази сфера, а има потенциала да води”, коментира вицепремиерът.

Той подчерта, че загубата на биоразнообразие се случва от 100 до 1000 пъти по-бързо от преиндустриалната ера и този факт може да има изключително вредни последствия за екосистемите и климата. Затова парите за биоразнообразие също са увеличени.

Според Атанас Пеканов две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които ще подготвят базата за вземане на дългосрочни решения.

Той се обърна към политическите партии с призив за приемственост по плана. “Има два отворени въпроса – бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона, по които политиците трябва да стигнат до консенсус”, подчерта вицепремиерът.

Чрез националния план за възстановяване България ще получи 12 милиарда лева допълнително финансиране от Европа. Средствата трябва да следват принципа пари срещу реформи и да подпомагат зеления и дигитален преход на икономиката. Заложените в плана реформи ще трябва да бъдат изпълнявани задължително от следващите управляващи, независимо от политическата конфигурация в страната.

Екипът на вицепремиера Атанас Пеканов трябваше да махне от първоначалния вариант на документа неефективните и невъзможни за финансиране идеи, преди да го представи пред Европейската комисия.

Обновеният план, който бе публикуван на 20 юли, внася промени в четири цели и добавя нови. Най-много промени  има по проектите в “Зелена България“, а бюджетът е съвсем леко редуциран – от 37 на 36,8%. По-сериозно намаление – от 22 – на 17,8 и от 21 на 17% има съответно по “Свързана България“ и „Справедлива България“. Сериозен ръст се вижда при “Иновативна България“, където делът на финансиране става 27,4% при 20 % в първия вариант на плана.

Пеканов е категоричен, че за зеления преход и бъдещето на въглищните централи трябва да се произнесе редовен парламент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече