ИТН задълбочи разрива с “Демократична България” и заплаши с избори

0

“Има такъв народ” заплаши в четвъртък, 29 юли, с предсрочни избори и задълбочи разрива с “Демократична България” и “Изправи се БГ”. Партията на Слави Трифонов не желае да поема конкретни ангажименти за провеждане на реформаторски политики, нито смята да съгласува конкретни номинации за министри с партиите, от които търси подкрепа.

Междувременно ДПС обяви, че няма да подкрепи правителство, в което влизат министри от служебния кабинет. По всичко изглежда, че ИТН ще изпълни това условие.

Партията на Слави Трифонов обяснява, че името на кандидата им за премиер ще се разбере, когато той отиде да получи мандата за съставяне на правителство от президента. Най-често спряганото име е на адвокат Петър Илиев, който бе номиниран за правосъден министър в оттегления кабинет на ИТН с премиер Николай Василев.

Адвокат Илиев е преподавател по конституционно право в Софийския университет и почетен консул на Барбадос, която е офшорна зона.

“Карате Борисов да се радва”

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов атакува челно Христо Иванов и Мая Манолова

“Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, Вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото Вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате”, каза Йорданов.

Преди ден “Демократична България” и “Изправи се БГ” призоваха партията на Слави категорично да се разграничи от ГЕРБ и ДПС. Двете формации поискаха от ИТН да поеме ясни ангажименти за реформи и да каже конкретни имена на министри. Те декларираха, че няма да подписват празен чек на ИТН. Христо Иванов спомена имената на служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. По думите му министрите на ИТН трябва да имат подобен профил.

Тошко Йорданов контрира Христо Иванов с твърдението, че се опитва да реди кабинета.

“Какво се случи през тези четири дни, че ДБ се отметна от своята позиция (че няма претенции за министри) и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо”, каза Йорданов.

ИТН спомена, че целта на правителството трябва да бъде премахване на ГЕРБ от властта, но за пореден път избегна да спомене ДПС. Това е ключово разминаване с позицията на “Демократична България” и “Изправи се БГ”, които разглеждат ГЕРБ и ДПС като двете страни на корупционната монета.

За да подкрепи тезата си, лидерът на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов изнесе редица твърдения за служебния финансов министър Асен Василев, който нямал морал да стане министър, защото е откраднал интелектуална собственост. Според Йорданов това било доказано в лондонски съд.

Малко по-късно Асен Василев обяви, че изнесеното не е вярно. Той обяви, че е спечелил всички дела пред съдилищата в Ню Йорк по казуса с фирмата за продажба на самолетни билети “Лесно.бг”, който датира отпреди 10-11 години. Василев напомни, че три пъти е отказвал поканите на ИТН да стане техен министър и изрази недоумение как изведнъж е станал неподходящ.

“Виждам дългата ръка на ДПС”, коментира служебният финансов министър.

ДПС на хоризонта

Христо Иванов обвини “Има такъв народ”, че не желаят да работят с хората, които разкриват схемите на ДПС.

“Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство. Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори”, заяви Христо Иванов в отговор на Тошко Йорданов.

Той напомни, че ДБ има публична отговорност към своите избиратели и обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство.

“Ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите”, каза Иванов.

Мая Манолова от “Изправи се БГ” също обяви, че позицията на партията е непроменена.

“Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в нашето изявление”, каза тя.

Тя напомни, че изявлението на Тошко Йорданов в парламента е било аплодирано от ГЕРБ и ДПС. “Тези, които изразяваха радост, бяха ГЕРБ и ДПС. Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС, е радост, но за нас не е така”, допълни Манолова.

Слави Трифонов: Ние не сме с ДПС, а кой тогава е с ДПС?

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов отговори със статус във Фейсбук, в който твърди, че ИТН прави “всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото“.

“След това е имало експертни срещи по сектори без ДПС и ГЕРБ”, казва Трифонов.

По думите му „точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори“.

Трифонов обяснява, че ИТН и “Демократична България” еднакво смятат, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, е “столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС”.

“И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?“, пише Трифонов. Той казва, че ако не се върне здравият разум и ДБ не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна.

Източник: euractiv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече