Еврокомисията си няма друга работа, зае се със смешките в интернет

0

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи.

На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад срещу… смешните картинки в интернет. 

Да, не се шегуваме. Но ни се иска. Ала е явно, че европейските бюрократи не искат да се шегуваме. Съвсем сериозно тази номинално висока, важна и влиятелна институция погуби парите и времето на нормалните хора и данъкоплатци, за да ги трови с истерична и ирационална атака срещу различните форми на хумор.

Говорим за една от най-могъщите властови структури на планетата, която решава да предприеме нещо като джихад срещу някакви мемета – това са онези културни единици, както ги беше определил еволюционният биолог Ричард Доукинс, които се разпространяват основно онлайн, от човек на човек и от мрежа на мрежа.

Става дума за колажи, картинки и карикатури, които осмиват и сатиризират определени явления, образи и събития. В действителността това са напълно, ама напълно, безобидни рисунки на кучета, жаби и хора с празен поглед плюс всякакви други поп-културни онлайн артефакти на модерното бързо и визуално общуване. 

Но в невротичната и вече патологична синтетична квази-реалност на изперкали активисти и бюрократи това са някакви зловещи символи на омразата и „крайнодесния екстремизъм“. Така се казва и новият, масово осмиван доклад с логото на Европейската комисия – „Вече не е смешно. Как крайнодесните екстремисти използват хумора“.

Всъщност вече наистина не е смешно, но по други причини. Висша европейска структура на международна власт доброволно се превръща в инструмент за смазване на хумора и свободата на изразяване. Имаше едни групировки, които водят война срещу карикатури. Имаше едни истински екстремисти, които първо се обиждаха от рисунки, а после убиваха авторите на рисунките…

Страхотен пример са били за бюрократите. Не ги е срам. Съвсем сериозно – какъв психопат трябва да си, за да си помислиш, че е добра идея да финансираш и публикуваш абсолютно нелеп доклад срещу някакви смешни картинки в интернет? И да го направиш от името на цивилизация, която е изградена върху идеята за свободно слово и сатира на властта.

Дистопичен кошмар от долнопробни бюрократи!

На официалната страница на Европейския съюз намираме доклада, в който е показана широко използвана карикатура на конформист в интернет със следното описание: „Оригиналната итерация на Уоджак мемето демонстрира меланхолия, съжаление и самота. Постепенно картинката е адаптирана и промотирана от крайнодясната меме култура като портрет на либерал с празен поглед. Целта е да покажат „нормитата“, които никога не поставят под въпрос информацията, идваща от мейнстрийм медии и политици“.

Чакайте малко. Дами, господа и всички останали от Европейската комисия – това ли е вашето определение за крайнодесен екстремизъм. Откога да осмиваш конформисти, които вярват на властта на всяка цена и се кълнат в корпоративните медии, е десен екстремизъм? Какво ви става, бе хора?

Естествено, че всеки здравомислещ човек трябва да гледа скептично на властта и на медийните съобщения и да поставя под въпрос спусканите отгоре решения и разкази за реалността. Критичното мислене е в основата на Западната цивилизация и модерния свят.

Целият перверзен алгоритъм в доклада на Европейската комисия е достоен за обстоен анализ, но и няколко думи са достатъчни засега. Това, което пробват, е да поставят знак за равенство между критичното отношение към сегашния естаблишмънт и радикализацията. Да обвържат свободното мислене с опасни явления и движения и така да го дискредитират и обезкуражат. Това е жалката и подривна логика – само крайни елементи се присмиват на властта и корпоративните медии. Може, а и е правилно, да се подиграваме много на опитите на Европейската комисия да извърши морална „смяна на пола“ на някакви забавни мемета и от безобидни картинки да ги превърне в опасни оръжия на илюзорни екстремисти. 

Но зад смешната страна стои опасна основа. Това е ядрото от фанатици, които явно са се сдобили с достатъчно власт в европейските институции и ползват тези обществени структури като лични платформи за идеологическа война. Естествено, че е скандално и недопустимо за Европа да представя сатирата на либералните конформисти като нещо опасно, вредно и годно за цензура и забрана.

Днес е доклад, утре е резолюция, а след седмица става закон. Всяка молекула на всяко едно свободно съзнание трябва да се бунтува срещу подобен опит за смазване на свободното изразяване. Може и със смешни картинки. Кръвта на невинните карикатуристи, пролята от истински екстремисти, именно в сърцето на Европа, е доказателство за нуждата от хумор и сатира срещу доминиращите разкази на властта. Иначе целият проект е напълно ненужен и обречен.  

Автор: Владислав Апостолов, БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече