Българският “Уотъргейт”: Почти 1000 души са подслушвани покрай протестите

0

Почти 1000 души са подслушвани покрай антиправителствените протести миналото лято. Сред тях има протестиращи, политици и журналисти. Това обяви Николай Хаджигенов (Изправи се.БГ) след заседанието на временната парламентарна комисия, занимаваща се с полицейското насилие и СРС-тата, цитиран от Юрактив.бг.

Хаджигенов определи това като драматично и го нарече българския “Уотъргейт”. “В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в новата ни история, а може би и в най-старата”, обобщи Хаджигенов. Той допълни, че от установеното до момента става ясно, че подслушването се е провеждало от 14 юли 2020 до май 2021 г.

По думите му в материалите, които има комисията към момента, го няма президента, но е публично известно, че и той е сред подслушваните. Хаджигенов обясни, че са ясни имената на 133 подслушвани. “Сред тях има журналисти – известни и не толкова известни, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за депутати”, каза той. И допълни, че лично е разпознал името на прокурор от Софийската градска прокуратура.

“Това (прокурорът) е бивш мой клиент, който не съм виждал и чувал сигурно повече от 5 години, но връзката е известна и вероятно това е причината. Предполагам, разбира се. Представете си какви са мащабите от обикновени хора от площада, през прокурори и стигаме до политици”, каза депутатът. И допълни, че в списъка няма политици от ГЕРБ.

Парламентарната комисия вече е изгледала и записи, на които се вижда как часове наред са унищожавани на документи в коридорите на ГДБОП и дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР.

Цялата мощ на държавата е впрегната против протеста, обобщи Хаджигенов.

Според него част от исканията за прилагане на СРС са правени директно от главния прокурор Иван Гешев, а друга част – от спецпрокуратурата. По закон главният прокурор подава искане за СРС, когато става дума за предотвратяване на тероризъм.

Хаджигенов каза и че прокуратурата и спецсъдът не съдействат на временната парламентарна комисия. “Прокуратурата саботира работата на комисията”, обобщи той. Прокуратурата се оправдава, че става дума за висящи дела, по които не може да предостави информация. Депутатът подозира, че едното от делата е срещу бизнесмена Васил Божков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече