Пеканов увери: Планът за възстановяване е готов, има две отворени теми

0

Има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост и по тях текат още подобрения – в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Това заяви в ”Денят започва” по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, но сигналът от Брюксел винаги е бил – „по-добре добър план, отколкото да използвате тези средства по претупан начин“.

„Двете неща, за които ангажиментът трябва да е по-висок са в сферата на енергетиката – бъдещето на въглищните региони. Втората сфера е върховенството на правото и закона.

Един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите година – две-три тази и тази реформа в сферата на върховенството на закона ще е случи. Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители. За да изпратим плана, те трябва да го консултират това“, каза той.


Пеканов заяви, че това е финалната версия на Плана.

„Планът е готов. Но начина, по който е оформен, можеше да бъде по-добър. Сега е комбинация от усилията на всички министерства. За големите въпроси, които остават, трябва да има стабилен редовен кабинет“, каза той.


Служебният вицепремиер каза още, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи. Смята, че коректно подхожда и е убеден, че ще се случи приемственост с редовния кабинет.

РЕФОРМИТЕ В ПЛАНА

Една от реформите в Плана е създаване на Комисия за енергиен преход към климатична неутралност – нещо, към което се стреми цяла Европа.

В Плана е заложен и проект за медицински хеликоптери – за оказване помощ по въздуха. Те са съсредоточени в сферата на здравеопазването, но този проект може да бъде допълнен с хеликоптери, които да помагат при пожари, уточни той.

Пеканов каза, че има 11 нови проекта. Единият от тях е Комплексен център за управление и мониторинг на рисковете. Това е единен център, в който да се поучава информация за опасности авария и бедствия – пожари, наводнения, изсичане на гори, неправомерни действия. Така че в реално време институциите да получават тази информация и да могат да отговарят на рисковете. Гражданите също да са информирани.

По думите на вицепремиера държавата трябва да има институционалната подготовка да отговаря в подобни ситуации като пожарите.

„През годините сме игнорирали нещата, които държавата трябва да върши, трябва да имаме истински механизми, които да гарантират това. За да има такива механизми, сега и в Плана залагаме по-социална роля на държавата. С Министерство на труда и социалната политика в рамките на Плана се въвежда реформа, която да засили социалното включване, социалната сфера, индексиране на подпомагането на най-социално изключените – нещо, за което сме били критикувани през последните години“, каза вицепремиерът.


На критиката, че последната версия на Плана не е съгласувана с най-голямата представена парламентарна група, Пеканов заяви, че в много кратък срок е трябвало да се изготви подобрената версия на Плана и ако в ситуация на предизборна кампания, са били отворили цялата преработка на Плана за всички политически партии, нямало да стигнат до завършен вид.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече