„Част от твърденията на ИТН бяха просто налудничави“

0

„Моето впечатление е, че Слави Трифонов предава на сценаристите заповеди, които не подлежат на корекции, а те като преторианци предават на 60 души какво е казал той“: Татяна Дончева коментира пред Дойче Веле поведението на ИТН.

ДВ: Госпожо Дончева, вчера стана ясно, че парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме” няма да подкрепи предложения от “Има такъв народ” кабинет. Тошко Йорданов Ви нарече “предатели”. Чувствате ли се като предател?

Татяна Дончева: Тези хора, дали защото се правят на интересни, дали защото някой им е казал, че така трябва, отричат всичко, което е политиката по съдържание и начин на правене. Не можете да построите една сграда в противоречие с всякакви правила на строителството – като започнете от законите на физиката, минете през материалите, които ще използвате, до въпроса какво ще е носещо и дали ще издържа на тежест. Всички тези правила са резултат от еволюцията на човечеството. Какво значи някой някого да е предал? Те казаха, че няма да се договорят с никого.

ДВ: Забелязвате ли някаква стратегия в тяхното поведение или по-скоро остава впечатлението за хаотични ходове?

Дончева: Тези ходове са лишени от логика, която да позволи постигането на правителство. Освен ако те смятат, че поради крайна необходимост всички трябва да ги подкрепят. За първи път виждам така да се събира подкрепа. Като се започне от отношението, през това какво да съдържат конкретните договорки и какъв да бъде крайният резултат и се стигне до отказа от всякакво споразумение. Те твърдяха, че техните едностранни декларации отразявали всичко. Това са едностранни изявления, те не обвързват никого, дори и онзи, който ги произнася.

Все пак сме в 21 век. Човечеството има правила за договаряне, наложени с векове. Част от твърденията им бяха просто налудничави. Там няма времева обвързаност, няма срокове, не пише кой носи отговорност. Цялата политическа конструкция включва не само министрите, а и цялата държавна администрация, така че да се осигури спазването на уговорките. Такова нещо няма. Изпитвам неудобство да обяснявам кое как се прави, защото не искам да влизам в ролята на учителка, която преподава уроци, без някой да ги е поискал. Има си първа политическа сила, която трябва да си направи нещата. Когато не могат да ги направят, нека имат лицето, с което да кажат: Мислехме, че можем, но явно не можем. В случая смятам, че става въпрос не толкова за липса на можене, колкото за липса на желание. Защо това се прави, би могъл да Ви каже Слави Трифонов. Моето впечатление е, че Слави Трифонов предава на сценаристите заповеди, които не подлежат на корекции, а те като преторианци предават на 60 човека какво е казал той. Обсъждания, решения – това просто не се случва. Няма нормална комуникация.

ДВ: Антисистемни партии сме наблюдавали и другаде в Европа в последните години – например в Италия и Гърция. Когато достигнат до отговорни позиции, те обикновено започват да спазват правилата на демократичния процес. Очаквате ли, че “Има такъв народ” може да промени поведението си и да се породи диалогичност?

Дончева: Преди диалогичността те трябва да приемат, че изграждането на къща става по начин, който е изработен в течението на векове. Да поставяш под въпрос дали стени се градят с тухли или с бетон не води доникъде. Политиката е занятие, което човечеството е развило от древността насам и тя е еволюирала в разновидностите и формите на държавите. Питам се: Защо отричаш всичко това? Какво искаш да направиш? Самото шоу също е организъм, който изисква организация. Но ако в своето шоу си наложил такива правила, в които всяка твоя дума не се оспорва, това не може да се пренесе навсякъде.

ДВ: Вероятно това предложение за правителство ще бъде гласувано в сряда. Виждате ли сценарий, в който то получава одобрение?

Дончева: Може да бъде одобрено, ако БСП и ДПС го подкрепят. БСП заяви, че ако бъде оттеглен Петър Илиев, може да го направи. Това не е невъзможно. Но тези гласове няма да стигнат. Ако ДПС не участва в гласуването, което ще бъде индиректна подкрепа и ще бъде разшифровано като такава, пак не стигат. Само с пряката подкрепа на ДПС или с игра на ГЕРБ може да стане. Бойко Борисов каза отначало, че може да подкрепят и според мен много му се иска да ги натисне, но стратегически ГЕРБ биха загубили от една такава подкрепа. Затова не очаквам те да променят решението си.

ДВ: Теоретично третият мандат може да дойде и при Вас. Ще имате ли готовност да излъчите кабинет и ще предложите ли състава на служебното правителство?

Дончева: Мисля, че този вариант би могъл да бъде одобрен, защото има министри от служебното правителство, които са спечелили авторитет. Има и други, които общо взето мишкуват. Много е важно в този мандат, независимо кой ще го получи – дали БСП, ДБ или ние, да се спазят две неща. Първо: конструкцията трябва да бъде за един разумен срок, който предварително да бъде оповестен. Например пролетта на следващата година, за да можем да минем през президентските избори, през Ковид кризата, през актуализиран бюджет, през нормален бюджет. Второ: всички, включително “Има такъв народ”, да бъдат включени и представени адекватно на своята електорална тежест в цялата верига на държавната структура. Мисля, че е по-разумно да се участва с експертни фигури, а не с политически. Това би било работещо и смятам, че ИТН няма да загуби от такъв подход, както и БСП и ДБ. Защото ще участват в даването на глътка въздух на държавата.

Иначе се стига до един риск, който и ние можем да поемем. Сега става ясно, че би било съвсем друго, ако по време на предишните предизборни кампании беше организирано участие в дискусии и дебати, за да се види кой какво предлага и какво представлява – от излъчването на хората и тяхната лична подготовка през представянето на програмите на партиите. Смятам, че при следващите избори, когато и да са те, хората трябва да бъдат много по-взискателни към това, което партиите представят.

Автор на интервюто: Александър Детев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече