Социолог прогнозира: Ще се върви към президентска република

0

„От април месец наблюдаваме игра, подобна на тийнейджърска игра в САЩ, при която карат автомобили един срещу друг, докато единият трепне и се отклони, заради което го обявяват за страхливец, а другият е смел и мъж. Много хора бяха обявени за борци със статуквото и достигнахме до момент, когато трябва да се разбере кой е най-големият борец“. Коментарът направи пред БНР социологът Чавдар Найденов.

Според него Слави Трифонов е „трепналият“ в тази игра в българската политика:

„Той два пъти се отказва. Ако той наистина има в главата си план, с който да спаси България, той не би трябвало да има търпение да се залови с тази важна работа. Той прави това, което умее, той е актьор. Ако се погледне от тази гледна точка, всичко е обяснимо…. Трифонов иска да откликне на нашите очаквания за антисистемност, затова виждаме такива странни сценки“.

По думите на социолога лидерът на „Има такъв народ“ вече е притеснен от резултата на това свое поведение.

Чавдар Найденов посочи, че анализът на последните парламентарни избори показва, че партиите, които влизат в Народното събрание, са между 12% и 5% от гласовете на имащите право да гласуват:

„Това е нищо, все едно, че избирателят е казал: „Който и да е“. Вече парламентарната система не ражда управление, въпреки това, което казва Конституцията. Аз се опасявам, че догодина може да възникнат идеи за радикална промяна в Конституцията за държавното устройство, т.е. ще се върви към президентска република„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече