Още от мините на ГЕРБ: Бетонирали си хора в Спортното министерство

0

Министерството на младежта и спорта (ММС) е едно от малкото в двете последователни служебни правителства на Румен Радев, което така и не предприема никакви промени в ръководствата на държавните дружества под негова юрисдикция.

Въпреки множеството сигнали за лошо и дори безстопанствено управление на фирми с изцяло държавен капитал като „Български спортен тотализатор“ (БСТ) и трите стопанисващи спортни имоти с национално значение – „Национална спортна база“ (НСБ), „Академика 2011“ и „Сердика спортни имоти“, в ръководните им органи все още не е извършена нито една промяна. Дори напротив – очертава се укрепване на кадри, назначени по времето на ГЕРБ и преди това на ДПС като официална част от властта.

За това говори провеждащият се в момента конкурс за подбор на кандидати за трима представители на държавата в Съвета на директорите на НСБ. Конкурсът е обявен веднъж на 13 юли и още веднъж на 24 август, като не е известно какво е наложило второто обявление. Текстът на двата анонса се припокрива почти на 100%, като единствената съществена разлика е, че във втория вариант е отпаднал пасажът, информиращ, че договорите за възлагане на управлението с избраните нови членове ще се сключват за срок от 5 години.

Мандатът на настоящото ръководство на „Национална спортна база“ изтича на 24 юли 2022 г. В момента Съветът на директорите е в 5-членен състав, с изп. директор Пламен Манолов и членове Емилия Груева, Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. От съобщение на официалния сайт на ММС от 14 септември става ясно, че до втората фаза на конкурса са допуснати трима от подалите документи общо четирима кандидати. И това са… Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. Недопуснатият кандидат е баскетболната легенда Тодор Стойков.

Тези, меко казано, странни факти повдигат няколко въпроса, които „Сега“ изпрати до пресцентъра на ММС. Получените лаконични отговори не само не хвърлят светлина върху парадоксалния конкурс, но и засилват впечатлението, че администрацията на служебния министър Андрей Кузманов няма нито воля, нито механизъм за осъществяване на реална промяна в статуквото.

На първо място недоумение буди фактът, че конкурсът се провежда само 10 месеца преди изтичането на мандата на настоящото ръководство. Според отговора на ММС обяснението се крие в преходните и заключителни разпоредби на Закона за публичните предприятия (ЗПП), които повеляват, че „в 16-месечен срок от влизането в сила на закона съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му“.

ЗПП обаче е влязъл в сила на 8 октомври 2019 г., което означава, че в такъв случай конкурсът е закъснял с около осем месеца.

Относно това как трима от настоящите членове на Съвета на директорите на НСБ са се оказали единствени кандидати за попълване на квотата за представители на държавата в ръководството на дружеството беше отговорено единствено, че „в срока за подаване на заявленията са постъпили само четири такива“. А отговорът на въпроса какво е основанието четвъртият кандидат да не бъде допуснат до конкурса гласи: „Към настоящия момент конкурсът не е приключил и не може да огласяваме подобна информация.“

От ММС също така отрекоха възможността договорите на бъдещите нови стари членове да бъдат с 5-годишен срок на действие, твърдейки, че „в обявлението не е посочена продължителност на договорите на избраните членове в съвета на директорите“.

Това намерение наистина е заличено от второто обявление за конкурса, но ясно личи от първия му вариант, в който е записано дословно, че „договорите за възлагане на управлението с избраните от министъра на младежта и спорта кандидати за членове на Съвета на директорите на „Национална спортна база“ ЕАД ще се сключват за срок от 5 години“.

Също така това е разписано лично от председателя на правната комисия към ММС Александър Георгиев в одобрения списък на кандидатите, в който се казва, че всеки от допуснатите кандидати трябва да представи „концепция за развитие на „Национална  спортна база“ ЕАД за 5-годишен период на управление“.

КОИ СА ТРИМАТА КАНДИДАТИ?

Единствените трима кандидати за обявените три места в ръководството на НСБ са неизменна част от управлението на държавното дружество вече почти десетилетие. Пръв от тях в Съвета на директорите е включен Антон Попов – през декември 2013 г., когато тогавашното Министерство на физическото възпитание и спорта се управляваше от Мариана Георгиева, излъчена от квотата на ДПС в кабинета на Пламен Орешарски.

Само той остава непоклатим и след връщането на власт на ГЕРБ, като междувременно се издига и до зам. изп. директор на Българския футболен съюз (БФС) – пост, който заема от февруари 2014 г. досега. Попов запазва мястото си в Съвета на директорите на НСБ при всяка от направените оттогава промени в 5-членния състав, включително след назначаването на настоящия изп. директор Пламен Манолов на мястото на Марио Примджанов през октомври 2014 г.

По онова време ММС се ръководи от Евгения Раданова, назначена за министър във второто служебно правителството на Росен Плевнелиев – с премиер Георги Близнашки. Само месец след встъпването в длъжност през ноември 2014 г. на втория кабинет на Бойко Борисов – през декември 2014 г., е вписан настоящият състав на ръководството на НСБ, чийто принципал вече е Красен Кралев.

Именно тогава в Съвета на директорите влизат юристът и бивш футболен съдия Красимир Керезов, бившият журналист и настоящ зам.-кмет на столичния район „Красна поляна“ Стоян Танев, както и вицепрезидентът на Българската федерация по бокс Емилия Груева. И повече никога не са сменени.

Съветът на директорите на „Национална спортна база“ ЕАД управлява най-голямото държавно спортно дружество, с капитал над 236,5 млн. лв. Сред стопанисваните от него десетки имоти са и четирите най-значими спортни обекта в България – Националният стадион „Васил Левски“ в София, зала „Арена Армеец“ в столицата, комплексът „Спортпалас“ в Златни пясъци и високопланинската тренировъчна база „Белмекен“ между Рила и Родопите.

Автор: Явор Евтимов, в. Сега, заглавието е на редакцията

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече