Washington Post за ваксинацията: България е най-лошият пример в целия ЕС

0

По-малко от 1 на всеки 5 българи е напълно ваксиниран срещу COVID-19 – много под средното за Европейския съюз ниво. България е най-лошият пример за неравномерното възстановяване след пандемията в блока.

Това пишат от американското издание Washington Post. Страната ни отново е дадена за лош пример. България обикновено е на дъното на всяка една класация, но същевременно заемаме първи места по бедност и корупция.

Ето и останалата част от материала:

ЕС реши да действа колективно при покупката и разпределението на препаратите срещу инфекцията. Стремежът на блока бе да има баланс между исканията на по-богатите членки като Германия, която искаше да натрупа огромни запаси от скъпите иРНК ваксини. В същото време бедните страни, каквато е България, поискаха да купят по-евтината ваксина – тази на AstraZeneca. 

Когато първите препарати бяха одобрени, блокът започна координирано процесът по ваксинацията – всяка държава получи количества. Когато този процес се провали, блокът се сблъска с яростни критики. Причината – ЕС изведе като свой приоритет равенството, а не скоростта. 

Донякъде това е оправдано. С увеличеното предлагане през юли ваксинацията в ЕС се ускори и блокът надмина САЩ. Въпреки това обаче в един момент се откри пропаст между страните от Западна и Източна Европа. В Португалия и Белгия, например, около 84% от населението е напълно имунизирано. В България и Румъния обаче тези проценти са ниски – съответно 19% и 27%. 

Седем държави-членки са ваксинирали по-малко от половината си население. Това може да се окаже огромен проблем за ЕС и да обърка плановете на Общността за възстановяване след пандемията. Това позволява и развитието на нови мутации да се разпространяват. Едно от големите притеснения се отнася до гастарбайтерите – много работна ръка пътува сезонно от България и Румъния.

Европейската комисия, изпълнителен орган на блока, не може да направи много повече. Осигурила е ваксините за членките, а националните правителства са тези, които управляват изпълнението на собствените си ваксинационни планове. 

В България въпросът е спешен. Смъртността вследствие на COVID-19 в страната е изключително висока – най-висока в Европейския съюз. Броят на новите случаи също започна да се покачва. Лекарите очакват епидемичната обстановка да се влоши драстично през последните седмици и страната да се изправи пред нова вълна заради упоритият отказ от ефективна защита срещу вируса. 

Вярата в конспиративните теории

България е балканска държава с около 7 милиона души население. Страната е една от най-новите членки на блока и е една от най-бедните държави в ЕС. Дори в столицата ваксинационната кампания буксува, а скептицизмът спрямо препаратите е проблем.

Множество проучвания вече показват връзката между недоверието в институциите и скептицизмът към ваксините в България. Страната отчита най-ниско доверие в демокрацията, правителството, здравната система и медиите. В България е налице ниско обществено доверие спрямо редица ваксини, а лекарите са най-скептично настроените в целия Европейски съюз.

Конспиративните теории за чипове, изработени от Бил Гейтс, например, получават огромен тласък в България. В медийното пространство продължават да циркулират фалшиви новини. Лекари излагат антиваксърските си разбирания в национален ефир и рядко опровергават лъжите. Вместо това съпоставят своите мнения с тези на експерти, призоваващи за по-строги мерки за обществено здраве.

Правителството също е източник на подобни противоречиви послания. Миналата година властите сформираха две напълно противоположни експертни работни групи, които предлагаха и противоречиви мерки срещу разпространението на инфекцията. 

Пандемията съвпадна и с горяща политическа криза в България. Страната не успя да излъчи правителство, парламент нямаше, а служебен кабинет бе назначен отново, след като стана ясно, че ще се проведат трети избори в рамките на по-малко от година. Нестабилната обстановка в страната доведе до проблеми при взимането на елементарни логистични решения. 

Превод: Джесика Вълчева, Фрогнюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече