Трябват ли ми таблетки за пречистване на вода?

0

Поради тежкото замърсяване качеството на водата в страната значително се е понижило. Стандартното почистване не е достатъчно, за да стане водата годна за пиене. В тази връзка дезинфекциращите таблетки се използват за пречистване на водните ресурси. Те се различават по специфичното си действие. Предлагат се различни видове таблетки за пречистване на водата.

Какво представляват таблетките за пречистване на вода?

Посочените средства са произведени под формата на таблетки. Те съдържат дезинфекциращи химически елементи. В зависимост от вида, те могат да съдържат: йод, хлор, сребърни йони. Таблетките с хлор имат най-добрите дезинфекционни свойства. Основната цел на таблетките е да се пречисти водата от патогенни вируси и бактерии. Също така се използват за отстраняване на различни биологични замърсители от водна среда.

Използваните таблетки трябва да са безопасни за човешкото тяло. Такива препарати трябва да са силно разтворими във вода. След смесването им с течността не трябва да се образува утайка. Те не трябва да променят вкуса на водата.  В живота си човек често пие вода от извори и други източници. Качеството на такива водоизточници е под въпрос. Дезинфекциращите таблетки са незаменими за лятни вили. Питейната вода от кладенци може да бъде замърсена с бактерии и вируси, тъй като в нея често влизат различни болни животни и птици. Дезинфекцията на водната среда в кладенците трябва да се извършва поне веднъж на всеки две години. Пречистващите водата вещества трябва да се използват от жители на населени места, разположени в близост до военни полигони. В тези съоръжения могат да се провеждат оръжейни тестове. Тяхната последица е замърсяването на водната среда на околността.

Принцип на действие на таблетките

След потапяне в течност, таблетката започва активно да се разтваря. Тогава нейните компоненти (хлор, йод или сребърни йони) се разграждат и унищожават вредните примеси, присъстващи във водата. Вирусите и бактериите също се неутрализират. Преди да пиете вода, тя трябва да бъде добре филтрирана. За тези таблетки са характерни следните положителни аспекти:

  • бързо действие за дезинфекция на водната среда;
  • нямат влияние върху качеството на дезинфекцираната течност (нито вкусът, нито миризмата се променят);
  • лекота на използване в условия на туризъм и ходене;
  • универсалност (дезинфекция на вода от различни резервоари);
  • няма нужда да прибягвате до допълнителни методи за пречистване на водата.

Вижте повече за другите методи за оцеляване на сайта Brannik.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече