Коментар: Борисов е приключил, никога повече няма да прави правителство

0

Пълната реабилитация на бившата управляваща партия ГЕРБ и лидера й е невъзможна. Бойко Борисов е приключил политически играч. Той никога повече няма да се види в ролята да прави правителство или да бъде премиер. Въпросът за реабилитацията на ГЕРБ минава през вътрешна трансформация, през нови лица, както и през преосмислянето на практиките, които партията наложи. Това каза пред БГНЕС политологът Христо Панчугов.

„Сметката, която си правят в президентството, може да се обърка. Отиването на втори тур много сериозно може да пренареди балансите. Всички, които не виждат в Румен Радев представител на техните интереси, могат да припознаят друг кандидат“, коментира още той.
 
„Наблюдаваме опит да се намери антипод на Румен Радев. Заложи се на какви ли не странни решения, дотук имаме два опита в тази посока – ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на ВКС Лозан Панов, който беше тясно свързан с битката срещи Гешев и настояваше за реформа в прокуратурата. И двамата влизат на полето на Румен Радев, особено Панов, който може да изземе ролята на жертва, в която Радев се опитва да се постави спрямо прокуратурата. Доколко успешна ще е тази стратегия? Аз имам съмнения по няколко причини. И двете кандидатури са потенциално силни, но можеха да станат истински значими, ако се бяха случили много преди началото на кампанията. Ако ние бяхме видели смислен опит да се изгради образ на тези кандидати, те да бъдат ясно позиционирани в българската политика, можеха да имат реални шансове за обединени и за разширяване на вота. Сега ефектът ще бъде по-минималистичен, но със сигурност правят изглеждащата като необратима победа на Румен Радев съмнителна. Със сигурност достигането до втори тур може да обърка много сметките“, обясни политологът за наближаващите избори „2 в 1“.

Според него едновременното провеждане на президентския вот и предсрочните парламентарни избори няма да обърка гласоподавателите.

„Със сигурност обаче ще ожесточи състезанието. Неслучайно видяхме кандидатури в последния момент от партии, които цяла година играха играта на Румен Радев и така и не се сетиха, че има президентски избори. Тези кандидатури целят да сложат лице на липсващия политически разказ и да мобилизират избирателите. Вероятно ще имат този ефект. Както при ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, така и при Лозан Панов, подкрепен от ДБ. Те ще изпълнят своите функции, вероятно ще разширят малко мобилизацията и вота за тези политически формации. Големият въпрос е дали ще дадат ще дадат вдъхновение отвъд това“, смята Христо Панчугов.

„Компромати взеха да летят навсякъде. Малко вероятно е да видим спокойна кампания, смятам, че ще се радикализират настроенията и може да има мръсна битка“, прогнозира той.

Според него партиите трябва да дадат „политически разказ за промяната“, за да спечелят избирателите. „Гражданите вече не очакват да се появи едно лице, а някой да начертае ясен план за изход от тази криза“, категоричен е политологът.
 

За новата формация на Кирил Петков и Асен Василев, за която социолозите предричат голям успех, Панчугов заяви: „Те се наместват в един политически вакуум. Не смятам, че е възможно да направят нещо повече от това, най-вече заради стратегията, която избраха. Все повече изглежда като инженерен проект, който се опитва да намери посланието и да мобилизира онези избиратели, които в момента не намират представителство“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече