Ужас в Норвегия: Мъж с лък и стрели уби петима

0

Атаката е извършена от 37-годишен мъж, въоръжен с лък и стрели, който уби петима души и рани други двама в норвежкия град Конгсберг. Полицията го е задържала. Мотивите за деянието засега не са изяснени.

Източник: Дойче Веле

Норвежки медии първоначално бяха съобщили за най-малко четирима убити. Предполагаемият убиец е бил задържан от полицията и междувременно му е повдигнато обвинение. Местният шеф на полицията заяви, че информациите, с които се разполага до момента, говорят за деяние на единичен извършител.

Мотивите се изясняват

Нападението е било извършено на няколко места в малкия град Конгсберг, на 80 километра югозападно от столицата Осло. Полицията не изключва напълно наличието на терористичен мотив, но няма окончателно заключение по въпроса, тъй като задържаният още не е разпитан. Стрелецът е 37-годишен датчанин, живеещ в Конгсберг.

През нощта от полицията дадоха допълнителни сведения за извършителя, за да опровергаят тръгналите из социалните мрежи фалшиви слухове. От една телевизия дори е било съобщено, че преди време извършителят е приел ислямската религия. Властите не потвърдиха тази информация, също както и това, че става дума за човек с психически проблеми.

Деянието на Брайвик

Атентатът в Конгсберг пробуди у норвежците травматични спомени за най-тежкия терористичен удар в новата история на страната, извършен преди десет години. На 22 юли 2011 десният терорист Андерш Брайвик първоначално взриви бомба в центъра на Осло, с която уби 8 души, а после застреля общо 69 души на остров Ютьоя. Беше установено, че Брайвик е бил воден от дяснорадикални и ислямофобски мотиви. През 2012 година той получи дългогодишна присъда на лишаване от свобода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече