Заради климата Евросъюзът отново се раздели на Изток и Запад

0

Докато кризата с цените на енергията продължава да нанася удари, страните от Централна и Източна Европа обвиняват за своите беди въглеродния пазар на ЕС. Тези държави разчитат повече на изкопаемите горива и се страхуват от по-високата цена на прехода към чиста енергия.

В същото време лидерите на ЕС се срещат в Брюксел на двудневна среща на върха, която започва в четвъртък, 21 октомври, за да обсъдят цените на енергията.

Реакциите на европейските столици на енергийната криза, които бяха публикувани от EurActiv през уикенда, показват, че централноевропейските и източните страни-членки обвиняват политиките на ЕС в областта на климата за повишаването на цените на електроенергията.

Атаките дори са на лична основа, като са насочени направо към зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка.

„Мисля, че истинската отговорност е на Тимерманс“, каза унгарският премиер Виктор Орбан по-рано този месец. „Той направи много погрешно изчисление и сега хората от Европейския съюз плащат допълнителна цена.“, допълни премиерът.

Критиката на Орбан е насочена към въглеродния пазар на ЕС – Схемата за търговия с емисии, за която твърди, че е проектирана погрешно.

„Тази схема трябва да бъде отменена или спряна. Цената ще се покачва всеки ден, ако този глупав план не бъде оттеглен “, подчерта Орбан.

„Трябва да се върнем към реалността. В противен случай ще се наложи да платим допълнително данъчно облагане за колите, за апартаментите и за всичко – дори цената на храната ще се повиши. И всички ще страдат, така че тази луда идея трябва да бъде спряна“, продължи той.

Разбира се, „пламенните коментари“ на Орбан трябва да се разглеждат в контекста на парламентарните избори в Унгария през следващата година. През уикенда съюз от шест опозиционни партии избра своя кандидат за вота, който трябва да се проведе през пролетта на 2022 г. или малко по-рано. Орбан несъмнено зорко следи какво  би могло да бъде сериозно предизвикателство за почти 12-годишното му управление.

Но Унгария не е сама в критиките си към зелените амбиции на Европа и може да очаква подкрепа от други страни, като например Полша и Чехия.

Преди срещата на върха тази седмица Варшава разпространи неофициален документ, в който призовава ЕС да „преразгледа или отложи“ ключови части от европейските предложения за климата, включително схемата за търговия с емисии.

„Ние трите страни – чехите, поляците и унгарците, дадохме много ясно да се разбере, че искаме оттегляне на правилата, които допринесоха за сегашните високи цени“, заяви Орбан на 8 октомври.

Предложенията за отлагане на плановете на ЕС за климата вероятно ще бъдат категорично отхвърлени от по-богатите западноевропейски страни, като Германия, която постави зеления преход в центъра на стратегията си за икономически растеж.

Изискванията на Полша и Унгария обаче не могат просто да бъдат пренебрегнати. Въпреки че преустановяването на политиките на ЕС в областта на климата изглежда изключено, опасенията за социалното въздействие на зеления преход няма да изчезнат от само себе си.

Цените на енергията вероятно ще останат високи в дългосрочен план именно „поради екологичния преход“, предупреди френският министър на икономиката Бруно Льо Мер. С други думи, променливите цени на енергията вероятно ще се превърнат в характеристика на зеления преход, тъй като инвеститорите ще започнат да се отказват от по-рисковите изкопаеми горива.

„По време на преходната фаза ще се сблъскаме както със стари, свързани с изкопаеми горива, така и с нови заплахи“, твърдят полски анализатори. „Трябва да сме готови да се обърнем към двете“, добавят те.

Лидерите на ЕС ще направят добре, ако вземат предвид тези обстоятелства,  когато започнат обсъждането  на нарастващите цени на енергията.

Автори: Frédéric Simon и Kira Taylor и Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.com | превод Антония Коцева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече