България първа по смъртност от инсулти

0

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Росен Калпачки, началник на Неврологичното отделение в болница “Света Анна“.

По отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетияВ света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма.

Причините са комплексни. Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че ние сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията.“

Профилактика

„При грижата за инсулта трябва известна системност, а ние, като нация и като хора, сме свикнали да има нещо, което да глътнем или да отидем и да си направим изследване и нещата да са под контрол.

Преди средствата трябва едно по-системно внимание върху нашето здраве. Това, което предпазва най-вече от инсулт, е доброто кръвно налягане, то трябва да се мери системно. Ако се предпише лечение, трябва да се взима редовно.

Със сигурност българското население още не е запознато с ранните симптоми. Но и не сме свикнали да поемаме лична отговорност за здравето си. Покрай епидемията от коронавирус това става много ясно.

Мозъчен инсулт означава мозъчна смърт, умиране на част от нашия мозък. Всеки мозъчен инсулт причинява смърт на една част от мозъка и това трябва да е абсолютно ясно. Кръвообращението към мозъка спира, запушват се някои от кръвоносните съдове или пък разкъсване на кръвоносен съд, мозъчен кръвоизлив, вследствие, на което част от мозъка умира.

Първите два-три до четири часа може да се приложи лечение, което почти да минимализира последиците от мозъчната смърт или даже напълно да излекува човека. Изключително зависими сме от времето.“

Първи признаци

„Белезите са три: внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас, внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка и внезапно нарушение на говора.

Обикновено хора, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Това, което трябва да направят близките при съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа.

Всяка болница, в която бъде заведен, дори на най-подготвената, трябва от половин до един час време, за да може да организира лечението. Реално хората разполагат с около три часа.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече