Ужасите с българските психиатрии: Ритници, бой с пръчки и смрад на урина

1

„Мръсни спални помещения, в които се разнася отвратителна смрад на урина, а мухи лазят навсякъде – по легла и пациенти.“ Това е само кратка част от описанието на ужасните условия в българските психиатрии в нов доклад, цитиран от Дойче Веле

Експерти от Съвета на Европа разкритикуваха остро България заради лошото отношение към пациентите, настанени в психиатрични болници и социални институции. Обвиненията включват физическо малтретиране, ужасяваща хигиена в някои социални домове и отнемане на свободата на пациентите, посочва агенция ДПА. Физическото малтретиране, извършвано от персонала на въпросните заведения, се изразява в блъскане, плесници и ритници, се казва в публикувания днес документ на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа.

Нечовешки и унизителни условия

Обичайна практика в психиатриите или други социални заведения е пациентите да бъдат ритани, шамаросвани и налагани с пръчки. Такива пръчки редовно са откривани в кабинетите на служителите и изглежда са нещо като стандартен инструмент за тях, се посочва още в доклада. Настанените в психиатриите освен това нерядко обитават „мръсни спални помещения с мръсни и дори ръждясали легла, около които се разнася отвратителна смрад на урина, а мухи лазят навсякъде, кацайки по легла и пациенти“. От КПИ отбелязват, че тези хигиенни условия могат да бъдат определени единствено като нечовешки и унизителни.

Друг основен упрек е свързан с нелегалната практика за изолация и използване на средства за механична имобилизация на настанените в такива заведения. В тази връзка се уточнява, че – за разлика от предишни години – при последната инспекция експертите на Съвета на Европа не са открили метални вериги, използвани за тази цел. Но има множество еднозначни свидетелства на пациенти, че са „били връзвани към леглото с колани в продължение на цели дни, като през цялото време са били с памперси, в които е трябвало да уринират и дефекират“. Някои пациенти са съобщили, че ръцете им са били връзвани над главата, причинявайки им болка, подуване и изтръпване на горните крайници. Това също може да бъде описано като малтретиране, заключават авторите на документа.

Това не бива да продължава повече

Представители на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение са посетили общо 14 пъти България от 1995 година до днес и винаги са давали лоша оценка за състоянието на психиатричните болници и социалните домове в страната, припомня агенция ДПА. Въпреки това не е постигнат почти никакъв напредък. Препоръката към българските власти е за радикална промяна: за борба срещу стигматизирането, свързано с психичното здраве; за полагане на реални усилия за интегрирането на лицата с психични разстройства и умствена изостаналост в общността, вместо позорното им криене на отдалечени места, каквато практика съществува от дълго време. Продължаващото малтретиране и небрежно отношение спрямо толкова уязвими потребители на социални услуги в България не бива да продължава повече и трябва без забавяне да бъде премахнато, четем още в документа.

Подчертава се и това, че препоръките на КПИ трябва да се разглеждат като инструмент, който помага на българските власти да установяват недостатъците и да предприемат необходимите промени в съответствие с основните ценности, които България е приела в качеството си на държава членка на Съвета на Европа и на ЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече