Велислав Минеков търси къде да премести централата на ГЕРБ, за да ги изгони от НДК

0

Процедурата за изгонване на партийната централа на ГЕРБ от НДК „се движи“, съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков след заседанието на Министерски съвет днес. Още през септември той намекна, че ще „помоли настойчиво“ партията на Бойко Борисов да освободи 16-ия и 17-ия етаж на НДК, които заема от години. 

„В момента търсим място, където да преместим тази площ, която е щета за НДК“, коментира той пред bTV. Сайтът „Медиапул“ уточнява, че проф. Минеков води активни разговори с областната администрация, която е собственик на тези площи. Целта е да бъде намерено ново помещение на ГЕРБ, а тези два етажа да бъдат върнати във владение на Двореца на културата. 

От партия ГЕРБ обаче продължават да настояват, че не са получавали официална информация за намеренията на министъра и нямат отношения нито с МК, нито с НДК, а само с областна администрация – София. Те препоръчаха Минеков да прочете Закона за политическите партии и Закона за държавната собственост, които уреждали подобни въпроси, пише още Медиапул.

В същото време служебният министър уточни, че са предприети мерки за спасяване на НДК, който в последните години е бил подложен на „грабеж“. „Приватизиран е „Английският двор“, приватизиран е покритият паркинг, паркингът изведнъж е станал собственост на общината. Спрени са всички източници на доходи“, уточни професорът. 

„В НДК имаме огромен дълг за изплащане. Абсолютно нищо не е направено по отношение на енергийна ефективност. Миналия месец сметката за електричество е близо 500 000 лева“, съобщи още Минеков. „За да върнем тези 90 млн. лева общ дълг на НДК, може би трябва да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там и ако може, да не получават хонорар“, пошегува се министърът на културата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече