Трагедия на „Струма“: 45 души загинаха в самозапалил се автобус

0

Десетки души, сред които и деца, загинаха в нощта срещу вторник на Автомагистрала „Струма“ при тежък инцидент с автобус от Северна Македония, пътуващ от Истанбул. Властите в момента говорят за 45 жертви.

Тъй като автобусът е изгорял в момента идентифицирането на жертвите е много трудно. По списък в автобуса са пътували 52 души, сред които и 12 деца. Оцелелите са седем, които са на настанени в „Пирогов“ и няма опасност за живота им.

Все още се изясняват причините за инцидента.

„Трагедия, която ни разтърси“, коментира от мястото служебният премиер Стефан Янев. По думите му премиерът на Северна Македония Зоран Заев също пътува към мястото на произшествието.

„Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане. Такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени вътре на въглен. Трябва да се идентифицират оттук нататък и да се установяват човек по човек“, коментира вътрешният министър Бойко Рашков, който заедно с премиера Стефан Янев и шефът на националното следствие Борислав Сарафов бе на мястото на инцидента.

По думите на вътрешния министър тепърва ще се изяснява колко точно са жертвите, тъй като 4 автобуса на една и съща фирма са пътували заедно и е възможно пътниците да се местили от един в друг. На границата обаче в превозното средство е имало 52-ма.

„Има мантинела, която просто е отнесена от този автобус. По някаква причина е минал вдясно в посока на движението. Много е възможно запалването да се е получило от допира с мантинелата“, каза още Рашков. Той допълни, че не само кметът на Перник, но и от Института за пътна безопасност (неправителствена организация, оглавявана от някогашния шеф на КАТ Богдан Милчев, б.а.) смятат, че там участъкът от пътя не е безопасен. „Ще бъде много добре да изследваме и този въпрос – дали има наклони, които са по-големи от допустимите, които са предпоставка за инциденти“, коментира Рашков.

Директорът на националното следствие Борислав Сарафов говори, че произшествието е в мащаб, какъвто досега не сме виждали.  „Имаме информация, че в този автобус са пътували 52-ма пътници, 12 са били деца. 7 души са в „Пирогов“. Не можем да кажем кои са загинали. Телата са изгорели до неузнаваемост. Ще се вземе ДНК материал от всяко тяло, за да можем да идентифицираме жертвите“, обясни Сарафов.

Първоначалната информация е, че сред пътниците не е имало български граждани.

Оцелелите се разпитват в момента. Шофьорът не е сред тях. Сарафов коментира, че се работи по версиите за „човешка грешка на водача, или внезапно възникнала техническа неизправност“.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също е на път за България. Той ще се срещне с българския си колега Светлан Стоев в „Пирогов“, където са настанени ранените при катастрофата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече